Eftersom det finns ett flertal områden och en uppsjö av lodger kan det vara klurigt att veta vilken safari i Sydafrika som är den bästa och som passar dina behov.

Därför har vi gjort en guide för dig som vill uppleva det mesta – och bästa – av safari-livet.
Få svar på vanliga frågor med ett lokalt perspektiv och insyn i de reservat vi tycker erbjuder den bästa safarin.

Sydafrikas bästa safariområden

Vilket passar dig och din resa?

Safari nära Kapstaden

Om du väljer att fokusera din vistelse runt Kapstaden eller inte har tid att resa långt från stan, finns det även bra safari-alternativ för dig. Endast 4 timmar utanför staden med bil finns det reservat där djuren lever vilt, äter fritt och även har bra lodger. Vi vill dock avråda er från vissa reservat som ligger närmare Kapstaden, då vi inte tycker att djur som matas ger en genuin safari-upplevelse. Läs mer om Safari nära Kapstaden.

Om du vill hålla dig i Västra Kapprovinsen.
• Barnfamiljer.
Dig som vill ha malariafritt.

• Om du har upplevt safari tidigare.
• Dig som vill se stora hjordar med djur.
• Leopardfanatikern. De är mer vanliga i norr.

ELLER

Safari på Garden Route

Om du har tänkt kombinera Kapstaden med en roadtrip längs den berömda sträckan Garden Route och även vill uppleva safari; då är reservaten kring Port Elizabeth perfekt för dig. Dessa reservat är ofta större än de som ligger i närheten av Kapstaden och här hamnar du i ett unikt bush-landskap. Läs mer om Safari på Garden Route.

Tips: Det går även bra att flyga mellan Kapstaden och Port Elizabeth om tiden är knapp.

Om du vill uppleva Garden Route & Safari.
Barnfamiljer.
Dig som vill ha malariafritt.

Om du har upplevt safari tidigare.
Dig som vill se stora hjordar med djur.
Leopardfanatikern. De är mer vanliga i norr.

ELLER

Safari i Krugerparken & Greater Kruger

Kruger är känt för att vara en safari med de djurrikaste områdena. Själva Kruger National Park är en statlig park med asfaltsvägar där du får köra med egen bil. Det många inte vet är att man kan få en bättre safari-upplevelse i de privata reservaten, som kollektivt kallas för Greater Kruger. Reservatet ligger i angränsning till Kruger National park.

Under en safari i Greater Kruger bor man på lodge och åker i guidade safari-bilar och kan få möjlighet att se djuren på riktigt nära håll utan att konkurrera med ett gäng andra bilar. Läs mer om Safari i Krugerparken och Greater Kruger.

Om du vill uppleva Sydafrika bästa safari.
• Dig som vill se stora hjordar med djur.
Leopardfanatikern.

Om du saknar tid eller budget för resan dit.
Familjer med små barn.
Dig som vill ha malariafritt.

ELLER

Safari i Pilanesberg

I den norra delen av Sydafrika, endast tre timmar från Johannesburg, ligger Pilanesberg. Det är ett av Sydafrikas största nationella reservat, är malariafritt och har ett fantastiskt utbud av djurliv. 

Det finns ett stort utbud av lodger i reservatet som är enkla att nå. Var dock medveten om att det är ett statligt reservat med asfaltsvägar som är öppet för allmänheten och deras privata bilar, vilket vi tycker drar ner upplevelsen. Djurlivet är det däremot inget som helst fel på. 

Den som vill se stora hjordar med djur.
Om du söker en safari dit man lätt kan ta sig.
Dig som vill ha malariafritt.

Den som vill hålla sig borta till asfaltsvägar.
Familjer med små barn.
Om du vill undvika privata bilar i reservatet.

ELLER

Safari i Madikwe

Detta stora reservat skiljer sig från andra statliga reservat som Krugerparken och Pilanesberg, då dom inte tillåter dagsbesökare eller privata bilar. Det är alltså bara gäster som har bokat in sig på en av lodgerna i parken som får vistas här.

Det håller de stora massorna ute och erbjuder en intim känsla i detta stora reservat. Madikwe ligger ca 5 timmar från Johannesburg, är i ett malariafritt område och fokuserar på lyxigare upplevelser med lodger som är 4 och 5 stjärniga. Ett säkert kort om du vill ha en exklusiv safari i Sydafrika. Dessutom är det i många fall mer barnvänligt än Kruger-området. Detta då flera av lodgerna i Madikwe välkomnar barn med öppna armar.

Den som vill se stora hjordar med djur.
• Barnfamiljer.
Dig som söker malariafritt.

Om du saknar tid eller ork för resan dit.
Budgetresenären.
Den som har möjlighet att ta sig till Kruger.

Vanliga Frågor & Svar

Ska man bo på lodge eller i safaritält?

Har man väl bott i en lodge så är det inte ovanligt att man längtar tillbaks, precis som hela vårt kontor gör varje gång vi skriver om det. Förutom just under safari-turerna vistas du i en rofylld och lugn miljö där du enbart har tre angenäma uppgifter: titta efter djur, äta och dricka gott och slappna av. Vissa lodger är större, vissa mindre och mer exklusiva. Personligen tycker vi mest om lodger som ligger i privata reservat där de har möjlighet att skapa en personlig safari-upplevelse utifrån dina omständigheter. Om man är i Kruger-området föredrar vi privata reservat som är öppna till Kruger National Park. Då får man en privat upplevelse men får samtidigt ta del av Krugers extrema mångfald.

Tält på safari i Sydafrika

Ett spännande alternativ till att bo på lodge är så kallade “Luxury Tented Safari” eller “Safari Camps” där man bor i rymliga tält ute i vildmarken. Många föreställer sig – av ordet att döma – en vanlig camping av låg standard i små tält, men ingenting är längre från sanningen. Tältet är stort så man kan stå och gå upprätt och man sover i riktiga sängar, blir serverad mat och får komma riktigt nära naturen. Många gånger är dessa tält lyxigare än vanliga lodger.

Aktiviteter utöver klassisk safari

Då det finns så många lodger och olika prisklasser har det uppstått en strävan att skapa något unikt och skilja sig från resten. Det gör att du kan hitta intressanta aktiviteter utöver den klassiska safarin för att göra din safari ännu bättre och mer personlig. Här är några exempel:

Obs! Dessa aktiviteter finns inte på alla lodger – fråga oss för att hitta rätt.

Vad kostar en safari i Sydafrika?

Priset på din safari beror helt på vilket reservat du väljer att åka till och hur lyxigt du vill ha det. Det finns allt från enklare lodger från 2 500 kr per natt (per person) till mer exklusiva lodger för cirka 25 000 kr per natt (per person). Där får du dock en egen pool med utsikt över landskapet och en privat butler. Vanligast när man bor på lodge är att helpension ingår i priset, det vill säga frukost, lunch och middag samt två safari-turer per natt som man bor där.

Vissa reservat, såsom Kruger National Park, tillåter att man kör med egen bil, och då kan man även bo utanför parken. På så vis kommer du även ner i pris. Personligen tycker vi på MyChoice att man med detta alternativ går miste om upplevelsen av att bo i den vilda naturen i bushen. Man kommer ibland inte lika nära djuren i dessa reservat eftersom man inte får lämna den asfalterade vägen. Att upplevelsen delas med massor av andra privata fordon har också en negativ inverkan enligt oss. Dessa reservat drivs av staten och de erbjuder väldigt enkla boenden inne i parken. Se våra förslag på safari i Sydafrika.

Hur undviker jag malaria?

Även om det är väldigt få människor som blir smittade med malaria i Sydafrika så bör man vara medveten om att de norra delarna runt Krugerparken är klassat som ett lågriskområde för malaria. Det finns alltså en liten risk och speciellt mellan oktober och maj så rekommenderar vissa läkare att man utöver att använda myggmedel, skall ta receptbelagda malariatabletter. Många läkare har nu gått över till att avråda från malariatabletter om det bara gäller ett fåtal nätter.

Om du vill undvika risken för malaria helt så finns det många reservat runt om i landet som är helt malariafria och erbjuder minst lika bra safari-upplevelser som i Kruger-området. Läs mer om malariafri safari i Sydafrika och hör av dig så berättar vi mer.

Har alla reservat The Big 5?

Även om det finns reservat i landet som inte har alla Big 5, då deras samlevnad kan innebära komplikationer på mindre ytor, så rekommenderar vi alltid reservat som har Big 5. Vissa reservat kan ha mer av en viss fauna än andra där det till exempel är enklare att se leopard eller vilda hundar. Fråga oss, vi hjälper dig med det.

Safari i Sydafrika med barn?

En dröm som vi har märkt att många familjer har är att åka på safari. Många av lodgerna har dock en åldersgräns på 6 år när det gäller barn. Det betyder att barn under 6 år inte kan följa med och se djuren på nära håll. Dock erbjuder ett flertal av lodgerna barnvakt. Vill du ändå att dina yngre barn ska få uppleva safari behöver du vara noga med vad du bokar; där kan vi hjälpa dig. 

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Safari i Sydafrika? Fråga oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa många safari i landet och har fullkoll på lodgerna och reservaten som lever upp till vår standard, och skapar glada gäster. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet.

Från några resenärer

Fler restips

Packlista safari Sydafrika
MyChoice

Packlista inför safari i Sydafrika

När du skall packa för din safari i Sydafrika kan listan bli lång. Men om du vet vad du skall ha med dig kan du resa både lätt, snyggt och praktiskt. Något vi har tränat på med över 20 års erfarenhet av safari i Sydafrika. Vi delar gärna med oss.

Elefant på safari i Krugerparken
MyChoice

Safari i Krugerparken eller Greater Kruger?

Safari i Krugerparken och Greater Kruger är en upplevelse utöver det vanliga. Vill du uppleva safari i Sydafrika på riktigt rekommenderar vi alltid att åka till norr. Där hittar du Sydafrikas bush-landskap och alla fantastiska djur som lever där.

Zebra på safari nära Kapstaden
MyChoice

Bästa safari nära Kapstaden? Här är vår guide

En safari nära Kapstaden är svårare att hitta än du tror. Gör du en enkel sökning på webben, hittar du säkerligen flera alternativ som låter helt fantastiska. Men vi tycker du förtjänar mer än så.