Vi på MyChoice jobbar främst med resor till Sydafrika, men med tillgängligheten till de fantastiska grannländer vi har finns det många platser vi vill rekommendera. Inte minst att åka på safari i Botswana.

Propellerplan är ett populärt sätt att ta sig till lodger och se landskapet inför en safari i Botswana

Småskaligt, men storslaget!

I norr gränsar Sydafrika till Botswana. Landet som är känt för att vara världens bästa land för safari, i alla fall om du frågar Afrikakännare och naturälskare. Att åka på safari i Botswana kan beskrivas med två ord, småskaligt och storslaget.

I praktiken betyder dessa två ord att man som besökare är påtagligt nära till naturen och en känsla av att inget är avsiktligt. Vildmarken är just vildmark och här strövar djuren fritt mellan nationalparkerna och även mellan landsgränserna. För djuren finns det inga länder utan det är ett Afrika.

Det var inte alltför längesedan som turismen i Botswana fick ett uppsving. Och när turismen ökade blev ledorden – Småskaligt, miljömedvetet och exklusivt. Genom målmedveten strategi har de placerat sig i framkant när det gäller ekologisk lyxsafari och hållbar turism. Här vill man inte bygga upp en massturism, utan här ska naturen vara som den är och djuren ska fortsätta att leva i deras naturliga vilda miljö.

Åk på en båtsafari i Botswana

Vart och när åker jag på safari i Botswana?

Okavangodeltat – I Botswana ligger världens största inlandsdelta, Okavangodeltat. Deltat är en oas med en unik vildmark som varierar i storlek beroende på om det är regnperiod eller torka. Åker man hit får man utforska stora ytor av orörd natur och ett privatliv som nästan är omöjligt att hitta någon annanstans i Afrika. Att åka på safari i Okavangodeltat gör man med fyrhjulsdriven jeep eller en mokoro kanot utan att se några andra fordon. En bra tid för att åka på safari här är mellan april och juli. Då är regnperioden precis över och det blir lättare syn på djuren när det börjar bli torrare i området. I den östra delen av deltat ligger Moremi Game Reserve. Ett område med förvånande kontraster tack vare att det är en kombination av permanent vatten och torrare områden. Moremi är reserverat endast för djur och lokalbefolkningen får inte bo där.

Chobe – I norra Botswana ligger Chobe Nationalpark. Ett reservat som är känd för sina möjligheter att beskåda Afrikas djurliv året runt. Reservatet är en av de största vilt reservaten i Afrika och längs Chobefloden finns den största koncentrationen av elefanter i hela världen. Det är inte ovanligt att se en elefanthjord med över hundra elefanter. Utöver elefanter finns det höga tätheter av lejon, leoparder och gepard i nationalparken. Att ta sig till Chobe är enkelt med både flyg och bil.

Sammanfattning

Att åka på safari i Botswana är en säregen upplevelse där djur och natur är i fokus på en helt ny nivå. Här lever djuren mellan gränserna och inriktningen med hållbar turism ger framförallt kvalité. Bra att tänka på är att Botswana använder sig av US dollar vilket bidrar till att kostnaderna springer iväg. Dock har vi aldrig haft en gäst som inte tyckte att det var mer än värt de extra slantarna man betalar. När man ändå är i de norra delarna av Botswana så rekommenderar vi att man även tar sig till Victoriafallen i Zimbabwe som ligger i “närheten”. Ni kan också börja er resa med några dagar i fantastiska Kapstaden. Se reseförslag: Kapstaden, Safari i Botswana & Victoriafallen – 11 dagar

Kontakta oss för dom bästa tipsen för Sydafrika och dom angränsande länderna. Varför inte åka på safari i Botswana och Victoriafallen redan i april!

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Visum till Sydafrika
MyChoice

Visum till Sydafrika – allt du behöver veta

I dagsläget krävs det inte att du skaffar visum till Sydafrika i förväg om du vill besöka landet. Det gör det förhållandevis enkelt att som svensk turist resa till Sydafrika. Du får automatiskt visum, i upp till 90 dagar, vid inresan till landet.