Att läsa på om det land eller den plats du ska besöka gör dig både bättre förberedd och hjälper dig att få ut maximalt av din resa. Dessutom är det roligt. Böcker, vare sig det är skönlitteratur eller faktaböcker, hör utan tvekan till de bästa reskamrater man kan ha. Här är därför en lista på sex av våra favoritböcker om Afrika och Sydafrika.

Sydafrikas Historia

Andreas Karlsson

Det finns få länder där historien är så närvarande i vardagen som i Sydafrika. Det är verkligen på både gott och ont, men klart är att om man ska förstå varför Sydafrika och sydafrikanerna är som de är, så måste man ha ett hum om landets historia. Boken Sydafrikas historia av Andreas Karlsson är ett modernt standardverk på svenska, som på ett begripligt och lättillgängligt sätt beskriver landets väg från mänsklighetens ursprung, via kolonialism, krig, naturtillgångar och apartheid, fram till Nelson Mandelas demokratibygge och dröm om en ”regnbågsnation”.

Sydafrikas Historia, Böcker om Afrika

Det nya Sydafrika

Andreas Karlsson

I den här boken tar Andreas Karlsson upp tråden efter sin bok Sydafrikas historia. För vad var det egentligen som hände sedan? När demokratin införts och det moderna Sydafrikas landsfader, Nelson Mandela, hade lämnat makten vidare till nya politiker? Vilka är de stora och viktiga frågorna i dagens Sydafrika, hur ser sydafrikanerna på sin framtid, och vilka är glädjeämnena och orosmolnen? I Det nya Sydafrika får läsaren en kompakt och lättöverskådlig överblick över dagsläget i ett av världens mest spännande länder.

Det Nya Sydafrika, Böcker om Afrika

Vita afrikaner

Görrel Espelund

Detta är en reportagebok som tar oss utanför Sydafrika. Görrel Espelund har rest runt i de före detta brittiska kolonierna och intervjuat de vita som alltjämt kallar Afrika sitt hem. Boken handlar om kolonialsläkternas ättlingar, de äldre som har svårt att släppa taget om historien och de unga som funderar på var de verkligen hör hemma någonstans. I boken följer vi författaren på en färd genom oändliga landskap, till isolerade lantgods och gårdar, prunkande stadskvarter och undangömda kolonialvillor.

Fotnot: Du kan läsa mer om författarna och journalisterna Andreas Karlssons och Görrel Espelunds böcker om Afrika här: http://www.africanstories.se/journalistik-bocker/bocker/. De båda författarna skriver också en uppskattad blogg om Afrika, med allt från analyser av politisk utveckling till tips om safaridestinationer och hur man bäst förbereder sig för sin Afrikaresa. Du hittar bloggen här: http://www.anytimefromnow.se/.

Vita Afrikaner, Böcker om Afrika

July’s People (Julys folk)

Nadine Gordimer

Det mytomspunna berget Devil’s Peak tornar upp sig ovanför Kapstaden, strax intill Table Mountain. Berget spelar också en viktig roll i den första boken i deckarförfattaren Deon Meyers hyllade serie om Kapstadspolisen Benny Grissel – en serie som ger en annan bild av Sydafrika än den man ofta möter som turist. Åsikterna går isär om vilken bok i serien som är bäst, men alla är definitivt läsvärda och som alltid med serier är det en god idé att börja från början. Serien består i tur och ordning (hittills) av böckerna: Devils Peak, 13 timmar, 7 Dagar, Kobra, Ikaros och Kvinnan i den blå kappan.

Nelson Mandela

Sten Rylander

Nelson Mandela är förmodligen en av världshistoriens mest älskade och fascinerande människor. Hans liv och gärning har skildrats i otaliga böcker och filmer genom åren men för den som vill få en unikt insatt skildring med svensk prägel rekommenderar vi varmt den tidigare ambassadören och Sidachefen Sten Rylanders bok om ikonen Mandela. Genom personliga kontakter med människor i Mandelas närhet ger Rylander ett ärligt, kärleksfullt och initierat porträtt av Mandela samtidigt som han skildrar kampen och segern över apartheid, samt Sveriges viktiga roll i händelseförloppet.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Sydafrikaexperten, Dennis Jonsson
MyChoice

Sydafrikaexperten Dennis tipsar

Du behöver inte vara Sydafrikaexpert för att din resa skall bli lyckad. Men det underlättar. Landet är stort och upplevelserna många. Här berättar Sydafrikaexperten Dennis om sina bästa tips inför en resa till Sydafrika.

Tips resa till Kapstaden
MyChoice

Resa till Kapstaden? Läs våra bästa tips

När man sitter hemma i soffan och planerar sin resa till Kapstaden har man ofta mycket tankar och funderingar kring olika saker. Det kan vara svårt att veta vad som gäller i ett land och man letar alltid efter tips och guidning för att veta att man har allt klart för sig.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Välkommen hem till oss.

Vi bor här

Lokala tips

Prisgaranti

Trygghet

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Svensk ordning och reda.

Vi må bo i detta fantastiska land, men alla på MyChoice talar svenska och har svenska värderingar. Säkerhetsläget har vi stenkoll på och ger er dom sista tipsen när vi ses i Kapstaden. Istället för att göra betalningar till olika hotell, betalar ni enkelt till oss med kort eller banköverföring. Vi erbjuder förmånliga villkor, guidar er till en bra reseförsäkring samt avbeställningsskydd och vi är stolta medlemmar i SATSA. En trygghet för dig som resenär och garanti för att vi sköter våra böcker och verksamhet på ett föredömligt vis. 

Läs om corona i Sydafrika och hur vi hanterar av- och ombokningar åt våra kunder.

Välkommen hem till oss.

MyChoice är en arrangör som skräddarsyr den bästa tänkbara upplevelsen när du ska resa till Sydafrika och angränsande länder. Vi är din lokala värd som du har tillgång till redan från det ögonblick du har börjat tänka på att resa till Sydafrika. Alla på MyChoice bor permanent i Kapstaden och är redo att assistera dig långt innan resan samt på plats när du är här.

Det klassiska är enkelt att hitta. Därför finns vi.

På fritiden testar vi hotell, safarilodger, restauranger och aktiviteter i vår del av världen. Vi får ofta höra att vår lokalkännedom gör Sydafrikaresan unik. Det är extremt viktigt för oss att våra gäster får uppleva mer än det självklara. Många har hört talas om Taffelberget, men få känner till vilka restauranger som måste förbokas och vilka lokala evenemang man inte får missa. Vårt upplägg uppmanar dig till att uppleva Sydafrika lite mer som oss lokalbor.

Ingen merkostnad. Bara mervärde.

Att få bra lokalhjälp kan vara ovärderligt när man reser, men vi vill inte att det kostar dig en krona extra. Med MyChoice får du alltid samma pris samt avbokningsvillkor som om du hade bokat direkt med boendet och aktiviteterna. Dessutom betalar du alltid i den lokala valutan, vilket betyder aktuella priser utan valutapåslag. Öppet köp är fullt möjligt beroende på vilket hotell som bokas. Ofta kan man avboka fritt fram tills 30 dagar innan ankomst.