En resa till Sydafrika som svensk turist kan i många fall upplevas som billigt. Generellt sett räknar man med att priserna i Sydafrika är ungefär hälften av vad det kan kosta hemma i Sverige. Under en längre period har den sydafrikanska valutan (ZAR) varit ordentligt försvagad vilket har gynnat utländska besökare. Efter bytet av president i februari 2018 har valutan blivit starkare, men man får fortfarande mer för pengarna jämfört med Sverige.

Priser i Sydafrika 2021:

Mat & dryck

Ett riktmärke för varmrätter på en bra restaurang är runt 150 rand och ett glas vin kostar för det mesta mellan 50-60 rand. Föredrar man att dricka öl kostar en flaska cirka 45 rand och en Gin och Tonic runt 80 rand.

Kapstaden är även känt för att servera lyxmiddagar till ett bra pris. Ett besök på en finare restaurang kan kosta från 300 rand till upp mot flera tusen rand för en trerätters middag eller färdig meny (inkl dryck). Bli dock inte avskräckt av ordet lyxmiddag. I Sydafrika är det väldigt avslappnat på de finare restaurangerna och man behöver inte känna att man behöver klä upp sig i kostym, även om maten är i världsklass.

Shopping

En resa till Sydafrika vore väl inget utan att komma hem med lite lokala fynd. Här finns något för alla smaker. Man kan hitta allt från sydafrikanska hantverk till dyra märkesbutiker. Dessutom finns det många marknader att gå på. Lokala hantverk kan i många fall upplevas som billiga exempelvis läderväskor eller handsydda kläder. Importerade varor är däremot i många fall dyrare. Om du är intresserad av att köpa afrikanska tyger eller konst, skall du verkligen passa på. Se även till att pruta. Men ha i åtanke vem som gynnas mest av den extra slanten.

Sydafrika är även en stor exportör inom guld och diamanter, så varför inte införskaffa dig ett designsmycke eller designa ett smycke efter dina egna önskemål när du är på plats.

Boende

Det finns många olika boendeformer och prisklasser i Sydafrika. Från stora hotell till mindre boutique hotell och lägenheter. Vi rekommenderar minst fyra stjärnor för att få liknande standard som i Sverige. Priset för ett 4-stjärnigt boende är ungefär samma som i Sverige.

TIPS: Slipp lägga timmar på att leta boende och tips. Boka boende i Sydafrika genom oss och få tillgång till över 20 års erfarenhet i form av unika tips och upplevelser. Utan att det kostar dig en krona extra.

Taxi

När du planerar en resa till Sydafrika – framförallt i de större städerna – är ett tips att installera appen Uber till telefonen. Det är det transportmedel som används mest, är billigast och samtidigt är väldigt säkert. Det som är smidigt med appen är att man får ett direkt pris vilket gör att man vet i förhand vad man kommer att betala, tillskillnad från vanliga taxis. I övrigt går taxi också bra men ta isåfall en bil med mätare i bilen. Dessutom får du se din förare och tidigare omdömen innan din taxiresa.

Dricks

Betala dricks är en oskriven regel och gäller i de flesta länder. Sydafrika är inte ett undantag. I många fall anses notan inte betald om man inte har dricksat minst 10%, och är man i större sällskap kan dricksen ibland redan ha blivit att adderat till notan. Tänk på att när du blir serverad vid bordet, antas du betala 10% dricks.

Betalning

Det finns ingen anledning att känna att man behöver ta med buntar med kontanter när man åker på sin resa till Sydafrika. I de flesta fall tar nästan alla butiker och restauranger emot bank och kreditkort även för mindre belopp. Det finns även gott om uttagsautomater, dubbelkolla gärna med din egna bank om de tar någon avgift för utlandsbetalning eller -uttag. Tänk även på att vara diskret vid hantering av kort och kontanter i offentliga miljöer. Har du frågor om priser i Sydafrika eller något annat? Hör av dig till oss.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Säkerhet i Sydafrika
MyChoice

Säkerhet i Sydafrika – Så här ser det ut

Hur är det med säkerhet i Sydafrika? Vågar man resa dit? Kan man verkligen promenera runt i Kapstaden? Går det att åka taxi? Dessa är några av de frågor vi får om säkerheten i Sydafrika.