Det sägs att ett glas bubbel är ett av de bästa sätten att fira en speciell händelse – inte minst när det nya året ska skålas in. Många vill slå till på stort och öppna en flaska av den världsomtalade champagnen, men varför inte ta en närmare titt på Sydafrikas egna Méthode Cap Classique (MCC). Här nedan reder vi ut vad skillnaden är och kanske kommer du närmare ett beslut i vad du vill skåla med vid tolvslaget!

Champagne

Det som gör champagne unikt är att druvorna pressas och fermenteras precis som vin, för att sedan hällas i flaskor tillsammans med socker och jäst. Under det kommande halvåret till tre åren kommer vinet lagras och medföra små bubblor. Detta leder till att det blir två jäsningsprocesser, och ingen koldioxid behöver läggas till, då sockret och jästen frigör koldioxid under processen. 

Den viktigaste detaljen för att drycken ska kallas champagne är att druvorna ska vara ifrån distriktet Champagne i Frankrike. Är det inte det – behöver det få ett annat namn.

Méthode Cap Classique (MCC)

MCC är vad vingårdar i Sydafrika kallar sin version av Champagne. Den görs på exakt samma traditionella jäsningsprocess som den franska champagnen. Enda skillnaden är att den inte får kallas för champagne då inte druvorna kommer därifrån.

Druvorna plockas tidigt på säsongen, vilket ger en lägre sockerhalt samt att det är ett liknande klimat som i Frankrike tidigt på säsongen. I nästa skede sker jäsningsprocessen precis som om man hade varit i regionen Champagne.

MCC, likväl som champagne, är tidskrävande och beroende av att man plockar de bästa druvorna för att säkerställa kvalitén och optimal renhet av frukten. Kvalitén på druvorna i kombination med vin producenternas kunskap är MCC en bra konkurrent till de bästa franska champagnerna. Vingården Simonsig i Stellenbosch, var den första i Sydafrika att producera MCC.

Små fina bubblor är det som karaktäriserar MCC och Champagne.

Sydafrika Champagne

Hur ska drycken serveras?

Den bästa temperaturen för servering av champagne och MCC är mellan 6 – 8 grader. Överstiger drycken 8 grader tappar drycken lätt sin smak och de läckra bubblorna.

Det är inte endast temperaturen som har betydelse, utan även hur du häller drycken i glaset. Se till att hälla rakt ovanifrån, rakt ner i mitten av glaset. Och sist men inte minst – njut av smaken och de lätta bubblorna!

Vad är bäst, MCC eller Champagne?

Förutom att MCC har en något lägre sockerhalt än Champagne, är det ingen större skillnad. Det  är upp till dig vad du föredrar, men att fira in speciella tillfällen med det lokala tycker vi är något säreget. Har man möjlighet att dricka ett glas MCC under sin vistelse i Sydafrika – tycker vi att det är det bästa valet för att få en smak av vad vingårdar i Sydafrika har att erbjuda – vare sig det är nyårsafton eller vid annat tillfälle!

Vingårdar i Sydafrika för MCC-provning

Runt och utanför Kapstaden finns det ett flertal vinodlingar som är värt ett besök för att verkligen få ta del av den lokala Méthode Cap Classique. Från kända till mindre vingårdar i Franschhoek, Stellenbosch och Constantia. 

TIPS! Addera något extra till upplevelsen genom att göra en MCC pairing med tillugg som nougat eller choklad. Eller varför inte några smarriga ostron? Fråga oss för att hitta dem bästa!

Stolta över att kunna kalla det hem i över 20 år, har vi hunnit fira några nyår, testat otaliga vingårdar i Sydafrika och hällt upp en eller två flaskor MCC. Om du gillar bubblor i ditt vin är detta värt att utforska.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Säkerhet i Sydafrika
MyChoice

Säkerhet i Sydafrika – Så här ser det ut

Hur är det med säkerhet i Sydafrika? Vågar man resa dit? Kan man verkligen promenera runt i Kapstaden? Går det att åka taxi? Dessa är några av de frågor vi får om säkerheten i Sydafrika.