Plocka askfat, bära väskor, städa poolen eller borsta gatan: Det här är exempel på jobb som turism i Sydafrika skapar. Och exempel på många livsviktiga inkomster för människor utan chans till utbildning.

Det är en solig dag och jag spanar ut mot gatan: där sopar någon fimpar och löv, en annan hjälper en bil att fickparkera i utbyte mot ett mynt; på andra sidan sveper det förbi en gatuförsäljare med sin hemgjorda konst: en samling hopklistrat skräp som kombinerat bildar något vackert. Till slut kommer tanken till mig – hade dessa jobb existerat utan turism i Sydafrika?

Turismens påverkan

Somliga påstår att turism är lika med en exploatering av de utsatta; en maktutövning från den första världen vars enda resultat är en vidare utnyttjning och således ge sämre förhållanden för det utsatta landet. En sak har de rätt i: Turism är en lyx.

Men kanske även ett nödvändigt ont. Det sägs att för varje turist som reser in i Sydafrika, säkrar du tre personers lön för dagen. Huruvida det stämmer eller inte, hittar vi ingen fakta på. Men med tanke på de låga löner som finns i landet, låter det rimligt. Desto rimligare när du adderar dricks till ekvationen.

Sammanlagt arbetar ca 722 000 inom turism i Sydafrika; en sektor som står för 3% av landets totala Bruttonationalprodukt (landets totala varor och tjänster producerade under ett år). Slår du ihop turismen med alla bidrag till hotell, transport och mat etc, anser WTTC att den står för hela 10% av landets totala inkomst. Med andra ord, utan turism skulle en tiondel stå utan inkomst.

Hur ser framtiden ut för Sydafrikas turism?

Sydafrikas turism fortsätter att växa och senaste tio åren har den stått för en femtedel av alla nya jobb, enligt World Travel & Tourism Council (WTTC). Förra året, 2018, resulterade det i 32 000 nya arbeten; en siffra som förväntas fortsätta stiga och redan år 2028 förutspår WTTC att det kommer finnas 2,1 miljoner jobb inom turism. Således enskilt stå för 10% av landets totala BnP.

Men framtiden ser inte enbart ljus ut. Trots att det skapas nya jobb och många fortfarande väljer att resa till Sydafrika, minskade turismens påverkan redan 2017. Totalt minskade dess bidrag till BnP med 2,6 miljarder och de europeiska turisterna avtog med 2,3%. Det är en oroväckande trend. Med en arbetslöshet på 26%, behöver Sydafrika alla möjligheter till jobb som finns. Och om turismen skulle försvinna, är det en siffra vi kan förvänta oss stiga. Ganska rejält.

Det är viktigt att komma ihåg att turism är en lyx – men även ett levebröd. Människor som saknar utbildning eller möjlighet till ett kvalificerat jobb, ges en möjlighet att försörja sig och skapa sina nya förutsättningar. Förutom att skapa jobb, behöver vi resa för att ta del av andras verkligheter. Vad du tar för givet, kan vara någon annans dröm.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Bra hotell i Kapstaden? Vi lokalbor tipsar

Vi vet hur frustrerande det kan vara. Du söker efter ”Bra hotell i Kapstaden” och serveras ett hav av alternativ. Slutligen väljer du ett boende med vackra bilder och hyfsade recensioner.

Klimatet i Sydafrika – din guide inför resan

Att flyga söderut innebär för de allra flesta att resa till solen. Södra halvklotet har som bekant sommar när det norra har vinter. Sydafrika har nästan exakt motsatta årstider som Sverige, vilket gör att det är perfekt med en Sydafrikaresa när solen är som mest efterlängtad.

Säkerhet i Sydafrika – Så här ser det ut

Hur är det med säkerhet i Sydafrika? Vågar man resa dit? Kan man verkligen promenera runt i Kapstaden? Går det att åka taxi? Dessa är några av de frågor vi får om säkerheten i Sydafrika.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Välkommen hem till oss.

Vi bor här

Lokala tips

Prisgaranti

Trygghet

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Svensk ordning och reda.

Vi må bo i detta fantastiska land, men alla på MyChoice talar svenska och har svenska värderingar. Säkerhetsläget har vi stenkoll på och ger er dom sista tipsen när vi ses i Kapstaden. Istället för att göra betalningar till olika hotell, betalar ni enkelt till oss med kort eller banköverföring. Vi erbjuder förmånliga villkor, guidar er till en bra reseförsäkring samt avbeställningsskydd och vi är stolta medlemmar i SATSA. En trygghet för dig som resenär och garanti för att vi sköter våra böcker och verksamhet på ett föredömligt vis. 

Läs om corona i Sydafrika och hur vi hanterar av- och ombokningar åt våra kunder.

Välkommen hem till oss.

MyChoice är en arrangör som skräddarsyr den bästa tänkbara upplevelsen när du ska resa till Sydafrika och angränsande länder. Vi är din lokala värd som du har tillgång till redan från det ögonblick du har börjat tänka på att resa till Sydafrika. Alla på MyChoice bor permanent i Kapstaden och är redo att assistera dig långt innan resan samt på plats när du är här.

Det klassiska är enkelt att hitta. Därför finns vi.

På fritiden testar vi hotell, safarilodger, restauranger och aktiviteter i vår del av världen. Vi får ofta höra att vår lokalkännedom gör Sydafrikaresan unik. Det är extremt viktigt för oss att våra gäster får uppleva mer än det självklara. Många har hört talas om Taffelberget, men få känner till vilka restauranger som måste förbokas och vilka lokala evenemang man inte får missa. Vårt upplägg uppmanar dig till att uppleva Sydafrika lite mer som oss lokalbor.

Ingen merkostnad. Bara mervärde.

Att få bra lokalhjälp kan vara ovärderligt när man reser, men vi vill inte att det kostar dig en krona extra. Med MyChoice får du alltid samma pris samt avbokningsvillkor som om du hade bokat direkt med boendet och aktiviteterna. Dessutom betalar du alltid i den lokala valutan, vilket betyder aktuella priser utan valutapåslag. Öppet köp är fullt möjligt beroende på vilket hotell som bokas. Ofta kan man avboka fritt fram tills 30 dagar innan ankomst.