Vattenbrist i Kapstaden berör inte dessa glada ungar.

Vattenbrist Kapstaden: Sänkta nivåer – Högre gränser

Nuvarande vattenbrist i Kapstaden närmar sig stabila nivåer. Samtidigt minskar turismen och hotellen blir mindre lönsamma.

Vi har skrivit om vattenbrist i Kapstaden tidigare, både i februari och i juni. Inte för att vi gillar att skriva om det, men snarare för att ge dig en sanningsenlig bild av situationen i Kapstaden. Media spred en bild av att vi behövde åka till vattenhål, flera mil utanför staden, för att hämta vatten. Det stämmer inte. Det är ett vattenhål som alltid har brukats av oss lokala. Här lever vi precis som vanligt; vi äter, vi diskar samt – hör och häpna – vi duschar! Den stora skillnaden är att vi tvingas tänka på vår vattenkonsumtion. Vilket kanske inte är en dålig grej. Som en direkt konsekvens av en vattenbrist i Kapstaden, har energiförbrukningen minskat samtidigt som miljötänket ökat. Staden har vaknat till liv och på ett filmiskt sätt jobbat mot ett gemensamt mål – ett slut på en vattenbrist i Kapstaden.

Hur ser det ut idag?

Idag, 12:e september, rör sig vattennivåerna i våra dammar upp mot 70%. Och med det, kom nyheten att restriktionerna skall sänkas från nivå 6B till nivå 5. Vilket är helt fantastiskt. Med verkan första oktober kommer vår dagliga vattenranson att öka från 50 liter till 70 liter per dag; vilket är en ökning med hela 40%! För att sätta det i perspektiv, innebär det ungefär två minuter extra dusch om dygnet, som är mycket om du tidigare varit begränsad till 90 sekunder.

Borde jag resa till Sydafrika ändå?

Vattennivåerna påverkas knappt, om inte alls, av turismen. Det är snarare så att vi inte kan ta oss igenom krisen utan din hjälp. Turismen är en av våra största industrier och din resa hit ger i regel jobb till två sydafrikaner. Lika lite som du påverkar vattennivåerna, påverkas din resa av vattenbristen. Besökare som var här när krisen var som värst berättar att de inte märkte av den förutom att de blev ombedda att tänka på sin vattenförbrukning lite extra.
Då var vattennivån på 37,5% och idag har vi nästan det dubbla (69,1%).

Härligt, är en vattenbrist i Kapstaden historia nu?

Vi närmar oss en lång och torr sommar, något vi inte skall underskatta. Men om våra vattennivåer fortsätter att växa, skall vi klara oss genom det utan problem. Dessvärre, som en effekt av en vattenbrist i Kapstaden och medias negativa bild, närmar vi oss ett nytt problem: Turismbrist. Framförallt är det hotellen som blivit lidande med 10% mindre gäster än tidigare år. Det i sin tur, har gjort att de tvingats sänka priserna rejält för att locka kunder. Utöver det har valutan i landet minskat. Vilket egentligen inte påverkar dig mer än att det faktiskt blir lite billigare här nere.

Med sänkta vattenrestriktioner, ser framtiden ljus ut. Och vi delar den gärna med dig.
Ett tips är att åka medan krisen fortfarande har sina spår kvar i landet. Det blir billigare och personalen bryr sig lite extra om sina gäster. Oavsett, är vi helt övertygade om att din resa till Sydafrika kommer bli helt fantastisk. Men såklart, extra fantastisk om du reser med oss.

Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 15 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din sydafrikavistelse för att just du ska få ett minne för livet.

Svar inom 24 tim – utan påslag!

HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR