Taffelberget, Table Mountain eller Bordsduken (som det betyder på Afrikaans) är landmärket som omger Kapstadens centrala delar. Med en högsta höjd på ca 1090 meter över havet får man en klar och tydlig bild över Kapstadens stadskärna och ut över Robben Island. 2012 utnämndes berget till ett av världens sju naturliga underverk tillsammans med bland annat regnskogen Amazonas i Sydamerika.

Toppen av Taffelberget utgör en drygt 3 km lång platå, likt ett bord och det vanligaste sättet att ta sig upp är genom att åka linbana. Denna linbana är en av Kapstadens, såväl som Sydafrikas största turistattraktioner. TIPS: Vi rekommenderar att förhandsboka biljetter för att undvika långa köer. Läs mer om att åka upp på Taffelberget i Kapstaden.

Kabinbanan uppför Taffelberget i Kapstaden

Molnbordsduken

Taffelberget är en plats som måste upplevas med egna ögon. Att se ”Bordsduken”, som är de moln och den dimma som lägger sig runt berget och som namnet antyder på, flyta fram över berget och likna ett stort vattenfall – är en naturupplevelse som är utöver det vanliga. Det spelar ingen roll hur länge man är i Kapstaden, Taffelberget kommer fortsätta att fascinera och fungerar utmärkt som riktmärke när man tar sig runt i staden.

Gillar du att vandra?

Man kan även ta sig upp på berget genom att vandra. Taffelberget är en ikon för vandrings entusiaster och det finns allt från enkla till mer avancerade leder. Längs vägen upp ser man den ofantliga floran som området är känt för. Det sägs att det finns cirka 1470 olika växtarter varav många endast finns här. Ett tips är att gå upp för berget för att sedan ta linbanan ner.

Att tänka på när man bestiger Taffelberget

Att ta sig upp på Taffelberget är väderberoende och vid hård vind och moln stänger linbanan. Det är viktigt att ha förståelse att det kan ske snabba väderomslag i Kapstaden, och det kan därför vara ett bra tips att ta med sig en extra tröja, vatten och solkräm. En riktlinje att ha om man vill ta sig upp på Taffelberget är att inte vänta, är den öppen – passa på att åk upp!

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Packlista safari Sydafrika
MyChoice

Packlista inför safari i Sydafrika

När du skall packa för din safari i Sydafrika kan listan bli lång. Men om du vet vad du skall ha med dig kan du resa både lätt, snyggt och praktiskt. Något vi har tränat på med över 20 års erfarenhet av safari i Sydafrika. Vi delar gärna med oss.

Outeniqua, en av många golfbanor i Sydafrika
MyChoice

De 10 bästa golfbanorna i Sydafrika

Golf är en precisionsport som utövas över hela världen. I Sydafrika finns några av världens bästa golfbanor, många designade av golfproffs och noga utformade för att ge den bästa möjliga spelupplevelsen.

Tio aktiviteter att göra i Kapstaden
MyChoice

Att göra i Kapstaden? Kolla vår topp 10-lista!

Det finns många aktiviteter att göra i Kapstaden och det sägs att du kan spendera en livstid här utan att hinna med allt. Troligtvis har du bara några dagar till ditt förfogande, vilket innebär att du behöver prioritera. Här kommer vi in i bilden.