Få platser har en så levande historia som Robben Island. Det är inte svårt att förstå varför: bara 30 år tillbaka satt här fortfarande fångar under apartheidregimens kalla hand. Och dem är fortfarande kvar – men under helt andra omständigheter. Idag jobbar de som guider och viger sina liv åt att dela sin berättelse med dig. En unik och gripande upplevelse som få människor har privilegiet att ta del av. Får du chansen att besöka Robben Island, tycker vi verkligen att du skall ta den.
Första fången, lätt gången
Men apartheid-fångarna var inte öns första ofrivilliga besökare. Autshumao, känd som Herry the strandlooper, var en medlem av klanen Gorinhaikonas som livnärde sig på byteshandel med förbipasserande skepp. Han lärde sig engelska, franska och portugisiska, och blev en värdefull tillgång. Framförallt för Jan Van Riebeck, som skickats ner för att slå upp en fästning, fungerande som ett depåstopp åt det Holländska Ostindiska kompaniet.
Holländarnas fäste tvingade Autshumao till att förhandla. Han kunde inte längre byta varor med förbipasserande skepp, utan tvingades gå till Van Riebeck. Här tog han tjänst som rådgivare och tolk. Men holländarna tog sig friheter och stal boskap från Gorinhaikonas. Autshumao blev rasande och förklarade krig.
Året därefter, 1659, stod Holland som segrare och Autshumao skickades till Robben Island.
Men han hade andra planer. Arton månader senare fick han nog och bröt sig ut ur cellen. Tillsammans med sin kompanjon, hittade de en roddbåt, tog sikte på friheten och försvann. Således blev dem öns första fångar, men även öns första flyktingar.

Britterna tar över, bildar mentalsjukhus
Holländarna fortsatte att använda Robben Island som ett fängelse för politiska fångar tills britterna tog över 1806. Britterna fortsatte att bruka ön som ett fängelse men började även använda det som en bas för valjakt.
Några år senare, 1812, bytte de ut fångar mot individer klassade som olämpliga för samhället. I huvudsak fattiga, hemlösa, spetälska och kroniskt sjuka personer. Men olämplig för samhället är ett vagt begrepp och ”patienterna” bestod därför av en blandad skara. För den stora skaran beskrevs Robben Island som ett lasarett med fokus på att återanpassa individerna till samhället. Vården som patienterna utsattes för skall, enligt South African History, varit inhuman (med dåtidens mått inberäknade). Lasarettet stängde ner 1931 och patienterna skickades vidare till sjukhus på fastlandet.
Apartheid
Efter andra världskriget, och upprustningen av Robben Island som krigsbas, började ön användas som ett fängelse igen (1961). Dömda brottslingar forslades till ön för att bygga ett fängelse åt politiska fångar, där Nelson Mandela senare skulle spendera 18 år av sitt 27: åriga fängelsestraff, tillsammans med andra motståndare till Apartheid-regimen.
Ett år efter Nelson Mandelas frigivning (1990), lämnade de sista politiska fångarna Robben Island. Några av dessa fångar hittar du än idag på Robben Island; numera arbetandes som guider för att du skall få uppleva deras historia – ofärgad av samtiden. En berättelse och upplevelse som berör även den mest kallhjärtade varelse. Helt klart en upplevelse utan dess like.
Idag används ön som en påminnelse för apartheid, demokratins seger över förtryck och en symbol för frihet. Det är också därför det 1999 hamnade på Unescos världsarvslista.

Sugen på att besöka Robben Island?
Boka ditt boende med oss, så fixar vi resten. Tillsammans sätter vi dig på Sydafrikas mest fascinerande ställen och fyller kamerarullen med minnen för livet. Det är en garanti. Dessutom betalar du alltid samma pris som när du bokar din resa själv. Det är vår prisgaranti. Gör det lätt för dig, säkra din semester med kvalité och boka ditt boende i Kapstaden med oss. Vi har bott här i över 20 år och vet vad som funkar. Välkommen hem till oss.

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!
Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Våra resor till Sydafrika erbjuder en mångfald av upplevelser, från safaris till kulturella turer, vilket gör det till en idealisk destination för olika typer av äventyr. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet.
Fler restips

Vattenbrist Kapstaden: Sänkta nivåer – Högre gränser
Ett slut på en vattenbrist i Kapstaden kommer närmare för varje dag. Men samtidigt minskar turismen och hotellen blir mindre lönsamma. Vi har skrivit om vattenbrist i Kapstaden tidigare, både i februari och i juni.

Restauranger och event i Sydafrika
En resa till Sydafrika bjuder på mycket mer än djur, natur och safari. Särskilt Kapstaden har en uppsjö av kulinariska läckerheter och är känd för att vara Sydafrikas matcentrum.

Bästa tiden att åka till Sydafrika
När är bästa tiden att åka till Sydafrika? Landet är fantastiskt året om. Här finns det en uppsjö av aktiviteter att göra, restauranger att äta på och vingårdar att besöka. Kort och gott, här finns något för alla.