När det gäller klimat i Kapstaden, brukar det beskrivas som ett Medelhavsklimat, med varma, torra somrar och milda regniga vintrar. Det var faktiskt bland annat just detta som en gång i tiden fick europeiska kolonisatörer att inse att det här inte bara var ett fullt beboligt hörn av världen, utan att det var en riktigt behaglig plats som passade européer alldeles utmärkt.

Taffelberget bidrar till det gynnsamma klimatet i Kapstaden

Stadens placering vid den förhållandevis kalla Atlanten bidrar till att det sällan blir några extrema värmeböljor, utan att temperaturen snarare håller sig ganska stabilt kring 25 grader under sommaren (och ibland långt in på vintern). Samtidigt bidrar det drygt 1000 meter höga Taffelberget till mycket speciella förutsättningar för klimatet i Kapstaden, vilket gör att man från oktober till mars visserligen lugnt kan packa för sommar, men att man bör vara beredd på att det ibland blåser en hel del och att kvällarna kan vara svala i början och slutet av säsongen.

Planerar du att bestiga berget bör du definitivt vara beredd på väderomslag. Det kan vara klarblå himmel nere i stan, men uppe på berget drar molnbankar ibland in på ett par minuter och då blir det lätt kyligt. Vi som bor här pratar om detta väderfenomen som ”bordsduken” som lägger sig över Table Mountain.

I vindistrikten, som ligger en knapp timmes bilresa inåt landet från Kapstaden, är det ofta både ett varmare och torrare klimat, något som skapar gynnsamma förutsättningar för de karaktäristiska sydafrikanska vinerna.

För safariresenären gäller det också, oavsett tid på året, att ha med sig kläder för varierade temperaturer. Morgonturerna börjar ofta i gryningen och då kan det vara svalt, i synnerhet om man befinner sig på det sydafrikanska höglandet, exempelvis i safariområden som Pilanesberg och Madikwe. På eftermiddagarna däremot gäller det att vara rustad för sol och höga temperaturer. Det är väldigt lätt att underskatta solens kraft och den skada den kan göra på vinterkänslig skandinavisk hud om man inte är försiktig. Så hur snusförnuftigt det än kan låta, så se till att skydda dig med hatt och hög solskyddsfaktor under de första dagarna – och drick ordentligt med vatten – så kommer du kunna få ut maximalt av det underbara klimatet i Kapstaden. Läs mer om Klimatet i Sydafrika.

Kort väderstatistik:

Kapstaden har en genomsnittlig sommartemperatur på 20-25 grader. Inåt landet kan samma genomsnitt vara en bit över 30 grader.

Den genomsnittliga årsnederbörden för hela landet är 464 mm, ungefär hälften av världsgenomsnittet. Kapstaden har huvudsakligen sina regn under vinterhalvåret (svensk sommar), medan höglandet med bland annat Johannesburg har mer regn under sommarmånaderna.

Andreas Karlsson
Safariguide och författare

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Vattenbrist i Kapsten
MyChoice

Vattenbristen i Kapstaden – En positiv uppdatering

I februari 2018 skrev vi en artikel om Vattenkrisen i Kapstaden. Vi kände att det var högst nödvändigt när ni började frågade om det gick att resa till Kapstaden eftersom media beskrev vår stad som en krigszon där människor slogs om vattnet.

resa i sydafrika på egen hand
MyChoice

Resa i Sydafrika på egen hand? Tänk på det här

Att resa i Sydafrika på egen hand, kräver oftast ett par arbetsdagar på webben innan. Kanske är det därför du hittat hit. Men det behöver inte vara så krångligt. Vi finns här för att alla skall få resa på sitt egna sätt: Inga massproducerade paket, bara ditt eget.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Välkommen hem till oss.

Vi bor här

Lokala tips

Prisgaranti

Trygghet

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Priset inkluderar

Priset exkluderar

Svensk ordning och reda.

Vi må bo i detta fantastiska land, men alla på MyChoice talar svenska och har svenska värderingar. Säkerhetsläget har vi stenkoll på och ger er dom sista tipsen när vi ses i Kapstaden. Istället för att göra betalningar till olika hotell, betalar ni enkelt till oss med kort eller banköverföring. Vi erbjuder förmånliga villkor, guidar er till en bra reseförsäkring samt avbeställningsskydd och vi är stolta medlemmar i SATSA. En trygghet för dig som resenär och garanti för att vi sköter våra böcker och verksamhet på ett föredömligt vis. 

Läs om corona i Sydafrika och hur vi hanterar av- och ombokningar åt våra kunder.

Välkommen hem till oss.

MyChoice är en arrangör som skräddarsyr den bästa tänkbara upplevelsen när du ska resa till Sydafrika och angränsande länder. Vi är din lokala värd som du har tillgång till redan från det ögonblick du har börjat tänka på att resa till Sydafrika. Alla på MyChoice bor permanent i Kapstaden och är redo att assistera dig långt innan resan samt på plats när du är här.

Det klassiska är enkelt att hitta. Därför finns vi.

På fritiden testar vi hotell, safarilodger, restauranger och aktiviteter i vår del av världen. Vi får ofta höra att vår lokalkännedom gör Sydafrikaresan unik. Det är extremt viktigt för oss att våra gäster får uppleva mer än det självklara. Många har hört talas om Taffelberget, men få känner till vilka restauranger som måste förbokas och vilka lokala evenemang man inte får missa. Vårt upplägg uppmanar dig till att uppleva Sydafrika lite mer som oss lokalbor.

Ingen merkostnad. Bara mervärde.

Att få bra lokalhjälp kan vara ovärderligt när man reser, men vi vill inte att det kostar dig en krona extra. Med MyChoice får du alltid samma pris samt avbokningsvillkor som om du hade bokat direkt med boendet och aktiviteterna. Dessutom betalar du alltid i den lokala valutan, vilket betyder aktuella priser utan valutapåslag. Öppet köp är fullt möjligt beroende på vilket hotell som bokas. Ofta kan man avboka fritt fram tills 30 dagar innan ankomst.