När det gäller klimat i Kapstaden, brukar det beskrivas som ett Medelhavsklimat, med varma, torra somrar och milda regniga vintrar. Det var faktiskt bland annat just detta som en gång i tiden fick europeiska kolonisatörer att inse att det här inte bara var ett fullt beboligt hörn av världen, utan att det var en riktigt behaglig plats som passade européer alldeles utmärkt.
Taffelberget bidrar till det gynnsamma klimatet i Kapstaden
Stadens placering vid den förhållandevis kalla Atlanten bidrar till att det sällan blir några extrema värmeböljor, utan att temperaturen snarare håller sig ganska stabilt kring 25 grader under sommaren (och ibland långt in på vintern). Samtidigt bidrar det drygt 1000 meter höga Taffelberget till mycket speciella förutsättningar för klimatet i Kapstaden, vilket gör att man från oktober till mars visserligen lugnt kan packa för sommar, men att man bör vara beredd på att det ibland blåser en hel del och att kvällarna kan vara svala i början och slutet av säsongen.
Planerar du att bestiga berget bör du definitivt vara beredd på väderomslag. Det kan vara klarblå himmel nere i stan, men uppe på berget drar molnbankar ibland in på ett par minuter och då blir det lätt kyligt. Vi som bor här pratar om detta väderfenomen som ”bordsduken” som lägger sig över Table Mountain.
I vindistrikten, som ligger en knapp timmes bilresa inåt landet från Kapstaden, är det ofta både ett varmare och torrare klimat, något som skapar gynnsamma förutsättningar för de karaktäristiska sydafrikanska vinerna.
För safariresenären gäller det också, oavsett tid på året, att ha med sig kläder för varierade temperaturer. Morgonturerna börjar ofta i gryningen och då kan det vara svalt, i synnerhet om man befinner sig på det sydafrikanska höglandet, exempelvis i safariområden som Pilanesberg och Madikwe. På eftermiddagarna däremot gäller det att vara rustad för sol och höga temperaturer. Det är väldigt lätt att underskatta solens kraft och den skada den kan göra på vinterkänslig skandinavisk hud om man inte är försiktig. Så hur snusförnuftigt det än kan låta, så se till att skydda dig med hatt och hög solskyddsfaktor under de första dagarna – och drick ordentligt med vatten – så kommer du kunna få ut maximalt av det underbara klimatet i Kapstaden. Läs mer om Klimatet i Sydafrika.
Kort väderstatistik:
Kapstaden har en genomsnittlig sommartemperatur på 20-25 grader. Inåt landet kan samma genomsnitt vara en bit över 30 grader.
Den genomsnittliga årsnederbörden för hela landet är 464 mm, ungefär hälften av världsgenomsnittet. Kapstaden har huvudsakligen sina regn under vinterhalvåret (svensk sommar), medan höglandet med bland annat Johannesburg har mer regn under sommarmånaderna.
Andreas Karlsson
Safariguide och författare

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!
Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet.
Fler restips

Sol, bad och stränder i Sydafrika
Oavsett vilket syfte du reste hit med, är stränder i Sydafrika en måste-aktivitet. Flera stränder har röstats fram till världens vackraste och när man börjar skrapa på ytan finns det många fler som passar just dig oavsett om du gillar att pressa i solen, bada eller surfa.

Sydafrikas klimat – din guide inför resan
Att flyga söderut innebär för de allra flesta att resa till solen. Södra halvklotet har som bekant sommar när det norra har vinter. Sydafrika har nästan exakt motsatta årstider som Sverige, vilket gör att det är perfekt med en Sydafrikaresa när solen är som mest efterlängtad.

Resa till Kapstaden? Här är allt du behöver veta!
Att resa till Kapstaden är väldigt populärt bland svenskar. Med atlantkusten på ena sidan och det mäktiga taffelberget på andra gör Kapstaden till en av de vackraste städerna i Afrika.