Ett av de populäraste resmålen är Garden Route i Sydafrika; en cirka 300 kilometer lång sträcka som går längs Sydafrikas södra kust. Många vägar i Sydafrika är unika med sitt landskap och natur, men få är i klass med Garden Route. Denna sträcka utgör en perfekt road trip med varierande platser att stanna till vid. 

Den här sträckan har ett säreget klimat med mycket regn jämfört med andra delar i landet och som bidrar till den grönskan som namnet antyder på. Här längs Garden Route finns en del av urskogen kvar och träden är mycket värdefulla.

Här nedan listar vi några klassiska highlights längs Garden Route, Sydafrika, kontakta oss för mer. 

Det här är Garden Route i Sydafrika:

Hermanus & Gansbaai

Från Kapstaden mot Garden Route ligger Hermanus och Gansbaai vid kusten. I Hermanus kan man se valar (juli-november) från hamnen, men vill man komma riktigt nära rekommenderar vi att man åker på en båttur. Läs mer om valskådning i Sydafrika. Är man ute efter adrenalinkick är vithajsafari i Gansbaai ett måste. Om detta är en del av Garden Route är diskutabelt men i vilket fall är det ett kul stopp på vägen.

Route 62 & Oudtshoorn

Att åka längs Route 62 och till Oudsthoorn blir en kontrast mot Garden Route då man åker igenom Little Karoo öknen. Ett häftigt ökenlandskap som också innefattar en vacker bergskedja. Höjdpunkter på vägen är det kända Cango Caves och byn Oudsthoorn som är känt som världens strutshuvudstad. För den som har lite extra tid är vinlandet, Robertson, absolut värt ett stop!

Swellendam

Swellendam är det perfekta stoppet om man inte vill köra allt för långt den första dagen. Här hamnar man i en mysig by med en vacker bergskedja som bakgrund.

Wilderness

Här börjar hjärtat av Garden Route och den vackra grönskan med mycket floder, skog och långa stränder. Wilderness är inte lika trendigt som Knysna eller Plettenberg Bay, utan är mer avslappnad och nära naturen.

Ostron är populärt på Garden Route, Sydafrika

Knysna

Knysna är en medelstor kuststad som ibland kallas Garden Routes chokladask. Här finns det många olika platser att uppleva, inte minst den turkosa lagunen och Knysna Heads. Här sägs det också att de mest delikata ostronen i världen finns.

Plettenberg Bay

Är man intresserad av sol, bad och vita stränder är Plettenberg Bay det rätta stället. Med kilometerlånga stränder kan man ibland vara helt ensam på stranden. Här finns det även chans att se delfiner från strandkanten.

Tsitsikamma

Om du är vandrings- och naturintresserad erbjuder Tsitsikamma National Park vandringsleder och det är ett utmärkt område att hajka i. Inte långt härifrån finns Bloukrans Bron, där den våghalsiga kan hoppa bungyjump från 216 meters höjd.

Vattenbuffel, safaripå Garden Route, Sydafrika

Safari längs Garden Route, Sydafrika

Även om de största och mest kända reservaten finns i norr, finns det även flera safari-alternativ längs Garden Route, Sydafrika. Reservat som ger en bra safari-upplevelse för den som inte tidigare varit på någon. Vi föredrar de privata reservaten utanför Mossel Bay och Port Elizabeth där man bor på lodge just för att det blir en mer exklusiv och vild känsla då det inte tillåts några privata bilar på reservatet. Att se de vilda djuren och att få bo en lodge är en fantastisk upplevelse. Vill man kan man också köra på egen hand i det offentliga reservatet som ligger utanför Port Elizabeth men då får man vara beredd på att dela upplevelse men andra privata bilar.

Hur lång tid behöver man för att uppleva Garden Route?

Om man vill köra hela Garden Route i Sydafrika rekommenderar vi att du gör det på en vecka. För att du i lugn takt ska hinna stanna vid platser som planerat – samt göra spontana stopp.

TIPS: Ta dig tiden att stanna till vid vandringsleder för att upptäcka det vackra landskapet som finns längs hela Garden Route.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Vithajsafari i Kapstaden
MyChoice

Dyka med vithajar i Sydafrika

Cirka två timmar från Kapstaden ligger Gansbaai, en liten fiskeby längs kusten som är centrum för att dyka med vithajar i Sydafrika.