Oavsett vilket syfte du reste hit med, är stränder i Sydafrika en måste-aktivitet. Flera stränder har röstats fram till världens vackraste och när man börjar skrapa på ytan finns det många fler som passar just dig oavsett om du gillar att pressa i solen, bada, surfa eller vindsurfa.

Med det sagt bör det inte förväntas den klassiska baddestinationen, då det ofta finns mycket vågor och undervattensströmmar, vilket i och för sig är en stor fördel om du tycker om att surfa. Detta gör att havet mer bjuder in till uppfriskande dopp och lekfullhet än avkoppling. Dessutom kan graderna i vattnet variera ansenligt. Längst ner i söder i Kapstaden och på västkusten är vattnet från Atlanten kallt och varierar mellan 13-15 grader.

Pingviner på stränder i Sydafrika

Varmare uppför kusten

Fortsätter man längs Garden Route till Indiska Oceanen ökar graderna något fram till Durban, där vattnet är betydligt behagligare, vilket håller i sig längs med kusten. Söderut längs med östkusten ner mot Cape Point kan man hitta stränder i de små fiskebyarna där vattnet är något varmare, under sommarmånaderna kan vattentemperaturen stiga till ca 20 grader.

Det finns även flertalet pingvinkolonier som hänger till på diverse stränder i Sydafrika. En favorit är att åka till små gömda platser där man kan sitta i lugn och ro tillsammans med pingvinerna och iaktta.

Hajar? Se upp för din stol istället!

Trots att det finns vithaj i Sydafrikas vatten är det ytterst sällsynt att någon blir attackerad. Man brukar säga att det är större risk att skadas av en stol än en haj. Dessutom finns det så kallade “shark spotters” på flera populära stränder i Sydafrika, som sitter högt upp och håller utkik ifall det närmare sig hajar, och därmed kan de signalera i god så vattnet utryms. Så du kan fortsätta simma lugnt!

Boka din resa till Sydafrika med oss och få tillgång till fler unika tips och all vår lokalkännedom – utan extra kostnad. Välkommen hem till oss.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Garden Route Sydafrika
MyChoice

Garden Route Sydafrika – världens vackraste sträcka

Ett av de populäraste resmålen är Garden Route i Sydafrika; en cirka 300 kilometer lång sträcka som går längs Sydafrikas södra kust. Många vägar i Sydafrika är unika med sitt landskap och natur, men få är i klass med Garden Route.

The Bungalow är en av många populära restauranger i Kapstaden
MyChoice

Restauranger i Kapstaden? Vi lokalbor tipsar

Restauranger i Kapstaden som stannar decennier erbjuder ofta något extra. Ibland är det atmosfären och underhållningen. Ibland en spännande inriktning. Eller så är det som för oss: ett ställe där vi lokalbor samlas.