Vandring, vingård och valsafari i Sydafrika – den lilla kuststaden Hermanus levererar förstklassiga äventyr för livsnjutaren.

Valsafari i Sydafrika

Längs Sydafrikas södra kust, cirka 1,5h bilfärd från Kapstaden, hittar ni Hermanus – The capital of the Cape Whale Coast. Framförallt är det känt för de valar som varje år kommer till bukten för att kalva och ta hand om sina nyfödda ungar. Redan vid strandkanten kan du se valar simma endast några meter ifrån dig, ibland upp till femtio stycken. Tips är att spana efter valarnas utblås, som oftast är det första man ser. Vill man komma ännu närmare finns det möjlighet att åka på en valsafari i Sydafrika. Här består den av en båttur runt vackra Hermanus som är cirka två timmar. Under båtturen lär du dig mycket om det marina livet i Sydafrika.

Vilka valar finns det?

Under en valsafari i Sydafrika är det framförallt Sydkapare, South Rightern Whales, som man har möjlighet att se. De tillhör arten rätvalar och liknar Nordkapare. Honan kan bli upp till 14 meter lång och de små kalvarna väger drygt ett ton när de föds. Har man tur kan man även få span på flera andra djur, speciellt om man åker en båttur. Ha ögonen öppna för delfiner, sälar, pingviner, späckhuggare och vithajar.

När bör jag åka på valsafari i Sydafrika?

Valsäsongen anses vara från augusti hela vägen till och med november; det är inte ovanligt att se valar redan i juni och juli. Det är också en årlig valfestival i Hermanus som lockar många, men vårt tips är att skippa den och åka utanför den tiden. Byn är fullproppad med folk, festivalen har egentligen ingenting med valarna att göra och det är lika enkelt att se valar resterande veckor.

Hermanus är mer än bara valar?

Utöver valar är Hermanus en mysig stad med flertal restauranger och hotell. Utöver den bästa valsafarin i Sydafrika, finns det ett flertal aktiviteter att göra. Gör ett besök på någon av de vingårdar i Hemel En Aarde Valley (Himmel- och Jorddalen), vandra i naturreservat, stanna till vid en golfbana (om du är golfintresserad) eller varför inte besöka en av de vackra stränderna. Här är vattnet något varmare än de kyliga Atlanthavet i Kapstaden. Se reseförslag anpassat för valsäsongen: Vin, Valar & Afrikas Riviera – 11 dagar

Vingårdsbesök under er valsafari i Sydafrika
Hemel en Aarde Valley har många vingårdar och är en perfekt komplettering till er valsafari i Sydafrika.

Vi på Mychoice skulle rekommendera att Hermanus kombineras med din vistelse i Kapstaden eller när du åker längs Garden Route. Staden går också bra att besöka när det inte är valsäsong.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Vattenbrist i Kapsten
MyChoice

Vattenbristen i Kapstaden – En positiv uppdatering

I februari 2018 skrev vi en artikel om Vattenkrisen i Kapstaden. Vi kände att det var högst nödvändigt när ni började frågade om det gick att resa till Kapstaden eftersom media beskrev vår stad som en krigszon där människor slogs om vattnet.