En populär tid att åka till Sydafrika och framförallt Kapstaden är över jul och nyår. Den absoluta högsäsongen är mellan 15 december och 15 januari. Detta är en tid då många internationella turister samlas i staden samtidigt som lokalbefolkningen åker på sin egen semester. Under denna period stänger många restauranger och butiker ner på grund av ledighet och de som väljer att ha öppet höjer i många fall sina priser. I vissa fall så mycket som 20 procent, vilket även gäller alla aktiviteter och hotell!

Vi har förståelse för att många har semester från jobb och skola under denna period. Därför vill vi här nedan lista några tips för att just ni ska få ut det bästa av er resa om ni väljer att åka till Sydafrika över jul och nyår.

Här är 10 tips om du ska åka till Sydafrika över Jul och Nyår:

1. Boka flygen tidigt – gärna ett år i förväg

Flygen kostar mer denna tid på året (upp till dubbelt så mycket) och dom blir dyrare ju längre man väntar med att boka. Kolla vilka datum som passar, och boka så fort ni kan. Kom ihåg att om ni ska till Kruger är det fördelaktigt att boka en biljett med flera stopp.

2. Bra boende försvinner snabbt

När det kommer till boende i Sydafrika ska man också vara ute i väldigt god tid. Det bästa och mest prisvärda blir fullbokat väldigt tidigt. Ha förståelse för att priserna är högre än under andra perioder på året samt att det ibland krävs att ni bor minst ett visst antal nätter på samma ställe.

Boka Robben Island tidigt om du ska åka till Sydafrika över Jul och Nyår

3. Bestäm och boka aktiviteter förväg

I Sydafrika finns det mängder av aktiviteter för både stora och små barn. Hitta det som passar just er familj och tänk inte att ni behöver avstå. Är man intresserad av hajdykning får barn från 6 år följa med på båten och i många fall ser man hajarna bättre från båten än i vattnet.

4. Ha tålamod i trafiken – du är inte ensam

Trafiken är också något man får ta med en nypa salt då populära körvägar (som vägen till stranden) kan vara tungt trafikerade. Ett tips är att utforska Kapstaden på cykel.

5. Bra restauranger blir fullbokade snabbt

Att spontant åka till en bra restaurang den här tiden på året funkar sällan. Boka i god tid!

6. Serviceyrken är under stor press

Servicen sjunker överlag eftersom det är högt tryck på hotell samt restauranger och då personalen gärna tar semester själva den här tiden på året, byts dom ut mot ovana vikarier. Ha i åtanke att vissa saker tar längre tid när ni gör era planer. En snabblunch blir inte alltid en snabblunch.

7. Detta är semestertider för Sydafrikaner

Merparten Sydafrikaner tar semester under denna period, precis som när Sverige har sommarstängt. Detta resulterar i att många lokala favorithak har stängt och den genuina känslan försvinner på platser där lokalinvånarna normalt sett sätter stor prägel. Försök därför planera in dessa besök precis i början eller slutet av er vistelse då lokalborna inte har lämnat än, eller börjar komma tillbaka.

Clifton under Jul och Nyår i Sydafrika

8. Stränderna är väldigt populära

Stränderna blir översvämmade av lokalbefolkningen vissa specifika dagar kring jul och nyår. Detta bidrar till många drunkningsolyckor årligen. Planera era dagar på stranden noga i förväg.

9. Dubbelkolla om vingårdar har öppet

Dubbelkolla om just vingården du vill besöka är öppen i mellandagarna eller om de har justerat tiderna. Det är svårare att vara spontan i vindistrikten under dessa datum.

10. Undvik kåkstadsturer

Vi avråder från besök i kåkstäderna över julledigheten eftersom det ledigheten påverkar säkerheten i dessa områden.

Måste du åka till Sydafrika över jul och nyår?

Vi på MyChoice Sydafrika vill erbjuda er det genuina Kapstaden och Sydafrika – och ge er en inblick i hur det är att bo här. För oss är det viktigt att kunna erbjuda mysiga guesthouses och boutiquehotell för att ni ska känna in den riktiga atmosfären, även ge er möjligheten att testa på restauranger och populära aktiviteter till ett rättvist pris.

Läs om Bästa tiden att åka till Sydafrika, och se gärna över om ni hittar ett annat tillfälle att åka, eller ta del av de tips vi ger, för att få ut det allra bästa av er resa. Vi tror att är man medveten om hur denna period ser ut och är ute i god tid kommer man absolut få en fantastisk upplevelse i Sydafrika!

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Tips inför resan till Kapstaden
MyChoice

Våra bästa tips inför resan till Kapstaden

När man sitter hemma i soffan och planerar sin resa till Kapstaden har man ofta mycket tankar och funderingar kring olika saker. Det kan vara svårt att veta vad som gäller i ett land och man letar alltid efter tips och guidning för att veta att man har allt klart för sig.

Vattenbrist i Kapsten
MyChoice

Vattenbristen i Kapstaden – En positiv uppdatering

I februari 2018 skrev vi en artikel om Vattenkrisen i Kapstaden. Vi kände att det var högst nödvändigt när ni började frågade om det gick att resa till Kapstaden eftersom media beskrev vår stad som en krigszon där människor slogs om vattnet.