Godahoppsudden – historia, myter och upplevelser

Godahoppsudden är ett populärt turistmål och ett måste om du har vägarna förbi Kapstaden. Här bjuds det på flora och fauna, historia och skeppsvrak. Sen finns det även en hel del myter som kretsar kring Sydafrikas mest sydvästligaste udde: Godahoppsudden. Det har länge funnits en missuppfattning att det är här Afrikas sydligaste punkt och att det således är där Indiska Oceanen möter Atlantens vatten. Det stämmer inte. 
Afrikas sydligaste punkt heter Cape Agulhas och ligger ungefär 20 mil från Kapstaden. Däremot möts strömmar från Indiska Oceanen med Atlanten vid Godahoppsudden, vilket bidrar till ett spännande marint liv.

 

Aktiviteter och sevärdheter

Oavsett om du intresserar dig för historia, flora, fauna eller ingetdera: brukar de flesta äventyr till Godahoppsudden resultera i att du besöker det legendariska fyrhuset som smyckar Afrikas sydvästligaste punkt. Blicka ut över den ändlösa horisonten, ta dig runt på den 45 minuters långa vandringsleden eller njut av en lunch med tillhörande vin till den magnifika utsikten. Ett måste på din resa till Kapstaden.

Missa heller inte att spana på de häftiga skeppsvraken som fyller Godahoppsuddens kuststräcka. Här finns spår av över 3000 skeppsvrak som försökt trotsa det svårmanövrerade havet utanför Sydafrikas kust. Om du har riktigt tur, kanske du hittar en gömd skatt bland vraken.

Om du är sugen på att vandra runt i den vackra naturen, veta mer om skeppsvraken eller få reda på fler aktiviteter: bör du boka ditt boende med oss. När du har gjort det, hjälper vi dig till den bästa upplevelsen Godahoppsudden kan erbjuda.

 

Godahoppsuddens historia

Namnet kommer från när den portugisiska flottan försökte nå handelsavtal med länderna i öst. Och för att göra det, var du tvungen att korsa udden. Det visade sig vara en svår färd; något många fick ge upp hoppet om eller helt enkelt ge sitt liv för. Det var inte tills Bartolomeu Dias satte segel mot Indien, 1488, som européerna tog sig förbi udden och gav namnet ”Stormarnas Udde”. Ett namn som tätt därefter ersattes av den portugisiska kungen till Godahoppsudden; för hade du tagit dig såhär långt, ingav det goda hopp att ta dig hela vägen till Öst. Således även ge goda hopp åt ditt land i form av handelsvaror.

Fler och fler lärde sig bemästra de stormiga och svåra haven utanför Sydafrikas kust. Och fler och fler började landstiga och skapa små kolonier. Men det var inte förens det holländska ostindiska kompaniet började segla i dessa vatten som saker började hända på riktigt: Jan van Riebeck, med den resterande holländska flottan, landsteg 1652 och började därefter bygga upp kolonier. Framförallt landsteg man i Table Bay; vad som sen skulle komma bli Kapstaden. Eftersom färden mot öst, samt färden tillbaka, var lång. Behövdes det ett stopp och Godahoppsudden fungerade perfekt för detta.

Här slog holländarna fäste och började bygga hem och bruka mark. För handeln mellan Indien, Kina och Europa var det här ett strategiskt läge. Men de var inte ensamma: Hottentotter som de kallades (korrekt benämning Khoikhoi) hade redan bosatt sig här för över 1500 år sedan och tvingades bort från sina hem. Tillsammans med sjukdomar från Europa (främst smittkoppor) ödelagdes stora delar av ursprungsbefolkningen och européerna vann mark. Holländarna fortsatte att bruka landet och använde Kaphalvön som en form av depåstopp innan de seglade vidare mot Öst eller Väst. Samtidigt i Europa började franska protestanter fly för sitt liv och landade i Holland.

Eftersom Holland nu hade en nyöppnad koloni så söder som söder går, behövdes det arbetskraft och dem franska protestanterna skickades ner. Utöver det importerades det tusentals slavar från Indonesien och Malaysia, vilka slutligen skulle bilda folkgruppen ”Cape Coloureds”.

Kolonin fortsatte att frodas fram tills den franska revolutionen och på Napoleons orders, skickades fransmännen ner för att ta över det strategiska läget för handeln i öst. Således fick fransmännen kontrollen 1795 – något britterna inte kunde tillåta.

Samma år erövrade det brittiska imperiet Kaphalvön från fransmännen och höll fäste här tills holländarna lyckades återerövra 1803. Striden var ännu inte över och det intensifierades mellan holländare, fransmän och britter. Fransmännen gav upp 1806 och britterna återtog således kontrollen. Men det var inte förens 1814 som holländarna slutligen gick med på att överge sina kolonier till britterna och Sydafrika blev således en brittisk koloni. Ända fram tills 1910, då Sydafrika till slut blev självständigt.

Idag används inte Godahoppsudden lika flitigt efter Suezkanalens skapelse 1854, vilken öppnade för en både säkrare och snabbare rutt mellan Europa och öst.

 

 

Cape Of Good Hope

Den Flygande Holländaren

Du har säkerligen hört talas om den flygande holländaren någon gång i ditt liv. Men har du hört hela historien? Om inte, startade det under det holländska ost-indiska kompaniets framfart under 1600-talet med kapten Van der Decken i spetsen.

Kaptenen hade gjort affärer i Indien och satte segel mot hemlandet. Fullpackad med dåtidens dyrgripar, seglade han vidare mot väst och Atlantens hårda vatten. Där möttes han av storm och trotsande vatten.

Van der Decken svalde aldrig stoltheten den dagen. Trots besättningens önskan om att gå i hamn, fortsatte kaptenen in i stormen och en intensiv kamp mot Godahoppsudden påbörjades. Det blixtrade, blåste och vågorna höll på att dränka skeppet – men fortfarande ville han inte gå i hamn. Besättningen bönade om att vända och segla mot lugnare vatten men kaptenen vägrade. Istället tände han sin pipa och fortsatte sin jakt på att ta sig runt udden. Slutligen fick besättningen nog och de gjorde uppror.

Inget stoppade Van der Decken: snabbt dräpte han rebell-ledaren och satte stopp mot myteriet. Han slängde den döda ledaren överbord och när liket träffade vågorna började skeppet tala med honom, befallande att han skulle gå i hamn. Varpå kaptenen svarade: – Måtte jag vara evigt dömd om jag gör, ty jag skall bemästra vattnet och segla tills domedagen är kommen. Efter det dömde skeppet – som i själva verket var gud – honom till att segla runt på världshaven tills domedagen med en besättning av gastar och skapa död åt alla som fick syn på skeppet. Van der Decken gick aldrig mer i hamn.

Många har påstått sig se den Flygande holländaren under sina karriärer. Många har förlist därefter, andra har överlevt. Det sägs också att det är därför det är så många skepp som har förlist just kring Kaphalvöns kust. Senast någon påstått sig se den var under andra världskriget när en tysk ubåt sa sig se ett förskräckligt sken i fjärran.

 

 

Pingviner, godahoppsudden

Djur- och växtliv på Kaphalvön

Utöver skeppsvrak och fascinerande historia, finns här mycket annat att se. Om sanningen skall fram, åker de flesta inte hit på grund av den rika historian utan för att ta en titt på fyren, promenera i naturen men framförallt hälsa på pingvinerna i Boulders Beach.

Godahoppsudden bjuder på ett rikt djur- och naturliv. Här finns över 1100 växtarter som i princip enbart växer i det här området, vilket bidrar till en rik och härlig natur. Tillsammans med det dalande landskapet, inramat av havet, bildas det otroliga vyer och att vandra i det här området rekommenderas starkt. Vill du verkligen få ut så mycket som möjligt av Godahoppsudden, föreslår vi att du bokar ditt boende med oss. Då delar vi med oss av de bästa vandringsturerna och hemliga Strutsar på Godahoppsuddenplatser som bara lokalborna känner till. Det är värt det, vi lovar.

I den vackra växtligheten kommer du dessutom möta en hel del medlemmar från djurriket; här finns över 250 fågelarter, en mängd antiloper, zebror, sköldpaddor och strutsar. Här får du även chansen att vara närgången med babianer – men bli inte för närgången. De kan se söta ut på avstånd men aggressiva om du går och bär på föremål som kan tolkas som mat. Och vad du än gör, mata inte babianerna. Resultatet blir att babianerna måste skjutas eftersom de numera ser människan som ett medel till mat. Rädda en babian och behåll maten för dig själv.

Eftersom Kaphalvön är omringad av vatten, bjuds det – utöver en vacker utsikt – på marint liv. Här finns delfiner som visar upp sina akrobatiska konster över vattenytan; valar, som sprutar vatten flera meter över ytan och fyller vattnet med sång. Och har du tur, kan du även få syn på ett gäng späckhuggare. Vill du öka dina chanser, bör du passa på att åka under valsäsongen vilken främst är mellan augusti till november.

 

 

Vill du resa till Godahoppsudden?

Vi har gjort det flera gånger och vet vad som funkar. När du bokar ditt boende med oss får du tillgång till alla våra upplevelser och resetips. Däribland din nästa resa till Godahoppsudden. Läs mer om våra upplevelser.

 

 

Sugen på Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från våra resenärer

Lena Jansson
Lena Jansson
13 april
Read More
"Vi tog hjälp av MyChoice Sydafrika för våra fyra dagar i Kapstaden. Boende, transfer, utflykter och tips på aktiviteter ordnade de. Alltid snabba att svara på mina frågor och lätta att komma i kontakt med. Allt blev perfekt! Vi är jättenöjda! Lena och Christer"
Sirpa Persson
Sirpa Persson
13 april
Read More
"Vi är så nöjda med all hjälp vi fick med att planera vår semester i Sydafrika. Emma på MyChoiceSouthAfrica hjälpte oss att planera och boka hela resan. Hon bokade guider, hotell och kom med förslag på aktiviteter på varje ställe. Vi vill verkligen rekommendera MyChoiceSouthAfrica och tacka för ett riktigt lyckat arrangemang! 🤩🤩🤩🤩🤩"
Axel Dahlqvist
Axel Dahlqvist
26 mars
Read More
"Thank you so much for your excellent service and expertise! Me and my partner really got the most out of our trip to South Africa this March thanks to MyChoice. We will for sure reach out to MyChoice again whenever we are coming back!"
Emma Leiderth
Emma Leiderth
24 mars
Read More
"We are so pleased with MyChoise during our 2,5weeks in SA! You managed to make a dream trip for everyone in the family, from the youngest 10years old boy till Grandfather, 74years old. We can really recommend MyChoise to everyone who would like too see this beautiful country! Thank´s a lot again for making this trip so special!"
Lasse Ahlqvist
Lasse Ahlqvist
11 mars
Read More
"Tack Dennis och Mychoice Travel! Vi valde att göra en ”resa i resan”, Dennis gjorde ett fantastiskt jobb och hjälpte oss med att planera en av våra tre veckor. Vi fick med oss så mycket från den här veckan och vi kommer vid nästa besök i Sydafrika definitivt att åka tillbaka i området för ännu fler härliga upplevelser. Allt detta har vi MyChoice Travel att tacka för! Anneli och Lasse"
Elisabeth Hjärtmyr
Elisabeth Hjärtmyr
19 februari
Read More
Andreas på MyChoice! Vilken service! Så många bra tips. Tryggt både före och under resan. Vi återkommer!
Johanna Unghanse
Johanna Unghanse
14 januari
Read More
"Stort tack för all hjälp och inspel som vi fick av er! Resan var så lyckad och vi hann med i princip allt vi ville göra. Kapstaden gjorde verkligen intryck på oss och det var verkligen en plats man skulle vilja återkomma till. Input till er är att vi tycker ni gjorde ett superbra jobb och hela tiden levererade snabbt och hög service samt oerhört lätta att kommunicera med."
Michael Murphy
Michael Murphy
11 januari
Read More
Thank you so much for making this the best trip ever! We can and will highly recommend MyChoice to our friends.
Ida B Olsson
Ida B Olsson
9 januari
Read More
Dom var så fina, hjälpsamma och bra vid vår resa! Både innan, under och efteråt! Tack!!
Annica Nyholm
Annica Nyholm
8 januari
Read More
"Tack vare Dennis MyChoice Sydafrika fick vi en välplanerad resa med underbart boende på fler vackra ställen efter kusten och avslutade med några dygn i Cape Town / Camps Bay. Bästa betyget är att vi redan nu vill planera ny resa i framtiden och kommer varmt rekommendera våra vänner som har fått tagit del av vår resa, att ta hjälp av Er!"
 Micke Becker
Micke Becker
7 december 2018
Read More
"All the credits goes to MyChoice they are truely an super reliable company that goes the extra mile just to make sure everything runs perfect. I will always recommend this company to everybody that travels to South Afrika."
Maria Capistrano Björklund
Maria Capistrano Björklund
4 december 2018
Read More
"Best experience ever thanks to MyChoice Sydafrika!! Great service 👌👌👌"
 Lisa Jansson Linder
Lisa Jansson Linder
2 december 2018
Read More
"Rekommenderar varmt MyChoice Sydafrika, kunde inte vara mer nöjd och MyChoice ska ha all kredd för det. Proffsigt, flexibelt och underbart vänliga människor som gjort vår upplevelse till ett minne för livet."
Tobias Ahlström
Tobias Ahlström
31 juli 2018
Read More
"Kunde aldrig planerat 2 bättre veckor i Sydafrika än vad Dennis på my choice ordnade till oss! Kan starkt rekommendera för dem som planerar att resa till Sydafrika 6/5 möjliga stjärnor."
Marie Vejde
Marie Vejde
26 februari 2018
Read More
"Stort TACK MyChoice Sydafrika för en av de bästa resorna ever!!!! Vi njöt från början till slut av den skräddarsydda resan. Tack för alla tips på lokala marknader, häftiga restauranger, härliga utflykter, mysiga Guest House etc... Helt enkelt PERFEKT!!! Mycket bra fördelning mellan Kapstaden, vindistrikt och Safari. Blev nästan som 3 resor i en resa."
Håkan Karlsvärd
Håkan Karlsvärd
11 februari 2018
Read More
"MyChoice (Dennis) har ordnat två resor åt oss i Sydafrika, fantastisk service och rekommendationer för bästa möjliga upplevelse i Sydafrika."
Martin Nørregård
Martin Nørregård
31 januari 2018
Read More
"I am really impressed by MyChoice Sydafrika and the whole team. They literally managed to book one of my best vacations ever, tailor-made for my needs and everything done with excellent service and in a great spirit and at a very low cost, 5 stars from here! :)"
Emma Björkman
Emma Björkman
21 januari 2018
Read More
"Att kunna skräddarsy en resa efter sina egna önskemål och ha ett bollplank ifrån början till slut var fantastiskt. Ett stort tack till Dennis och My Choice för ovärderlig service och expertis inför vår viktiga bröllopsresa! Rekommenderar er varmt att kontakta dem för era viktiga resor!"
Annett Attesjö
Annett Attesjö
6 september 2017
Read More
"Vår resa till Sydafrika som MyChoice knöt ihop är den ABSOLUT BÄSTA resan jag gjort! Tack igen för en helt otrolig upplevelse!"
Pelle Lindgren
Pelle Lindgren
29 januari 2017
Read More
"Boka via MyChoiceTravel!! Blir det inte bra är det ditt eget fel 😉 We will be back!!!"
Sofie Hyllén
Sofie Hyllén
29 december 2016
Read More
"MyChoice has the perfect combination of expert knowledge and complete service minded people working for them. Quality all the way for less money than a lot of bigger operators. Excellent business idea to book however much or little that the guests wants. Thank you!"
Barbro Trum
Barbro Trum
11 januari 2016
Read More
"Vi fick de bästa tipsen och personlig service som gav oss en resa med många minnen och längtan att komma tillbaka!! Tack"
Previous
Next