Turism i Sydafrika

Turism i Sydafrika och varför den behövs

Plocka askfat, bära väskor, städa poolen eller borsta gatan: Det här är exempel på jobb som turism i Sydafrika skapar. Och exempel på många livsviktiga inkomster för människor utan chans till utbildning.

Det är en solig dag och jag spanar ut mot gatan: där sopar någon fimpar och löv, en annan hjälper en bil att fickparkera i utbyte mot ett mynt; på andra sidan sveper det förbi en gatuförsäljare med sin hemgjorda konst: en samling hopklistrat skräp som kombinerat bildar något vackert. Till slut kommer tanken till mig – hade dessa jobb existerat utan turism i Sydafrika?

Turismens påverkan

Somliga påstår att turism är lika med en exploatering av de utsatta; en maktutövning från den första världen vars enda resultat är en vidare utnyttjning och således ge sämre förhållanden för det utsatta landet. En sak har de rätt i: Turism är en lyx.

Men kanske även ett nödvändigt ont. Det sägs att för varje turist som reser in i Sydafrika, säkrar du tre personers lön för dagen. Huruvida det stämmer eller inte, hittar vi ingen fakta på. Men med tanke på de låga löner som finns i landet, låter det rimligt. Desto rimligare när du adderar dricks till ekvationen.

Sammanlagt arbetar ca 722 000 inom turism i Sydafrika; en sektor som står för 3% av landets totala Bruttonationalprodukt (landets totala varor och tjänster producerade under ett år). Slår du ihop turismen med alla bidrag till hotell, transport och mat etc, anser WTTC att den står för hela 10% av landets totala inkomst. Med andra ord, utan turism skulle en tiondel stå utan inkomst.

Hur ser framtiden ut för Sydafrikas turism?

Sydafrikas turism fortsätter att växa och senaste tio åren har den stått för en femtedel av alla nya jobb, enligt World Travel & Tourism Council (WTTC). Förra året, 2018, resulterade det i 32 000 nya arbeten; en siffra som förväntas fortsätta stiga och redan år 2028 förutspår WTTC att det kommer finnas 2,1 miljoner jobb inom turism. Således enskilt stå för 10% av landets totala BnP.

Men framtiden ser inte enbart ljus ut. Trots att det skapas nya jobb och många fortfarande väljer att resa till Sydafrika, minskade turismens påverkan redan 2017. Totalt minskade dess bidrag till BnP med 2,6 miljarder och de europeiska turisterna avtog med 2,3%. Det är en oroväckande trend. Med en arbetslöshet på 26%, behöver Sydafrika alla möjligheter till jobb som finns. Och om turismen skulle försvinna, är det en siffra vi kan förvänta oss stiga. Ganska rejält.

Det är viktigt att komma ihåg att turism är en lyx – men även ett levebröd. Människor som saknar utbildning eller möjlighet till ett kvalificerat jobb, ges en möjlighet att försörja sig och skapa sina nya förutsättningar. Förutom att skapa jobb, behöver vi resa för att ta del av andras verkligheter. Vad du tar för givet, kan vara någon annans dröm.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från våra resenärer

Carina Olsson
Carina Olsson
13 augusti
Read More
“Vi fick den bästa planeringen, bokning och support före, under och efter vår resa, av Dennis på MyChoice. På plats i Kapstaden fick vi också, vid vårt möte med Dennis, värdefulla förslag och tips som vi aldrig hade kunnat finna på egen hand. Alla förslag om t.ex. matställen var med utgångspunkt att vi skulle få möjlighet att kunna besöka och se olika delar av staden. Vi är så nöjda med vår resa och för all service vi fått från Dennis! Vi kan verkligen rekommendera My Choice.”
Li Szczepanska
Li Szczepanska
2 juni
Read More
“Supertack till Emma och Dennis för all hjälp med planering och alla tips och råd, både inför och under resan! Utan er hjälp hade vår efterlängtade resa inte blivit så bra. Alla restauranger, guider och turer var toppen. Vi längtar redan tillbaka. Tack! ❤️”
Jimmy Andersson
Jimmy Andersson
15 maj
Read More
“We had a great day-trip and visited 3 wineyards in Stellenbosch! Excellent service and communication during the booking and the guide we had in our 10-seat minivan was aswome!”
Lena Jansson
Lena Jansson
16 april
Read More
“Vi tog hjälp av MyChoice Sydafrika för våra fyra dagar i Kapstaden. Boende, transfer, utflykter och tips på aktiviteter ordnade de. Alltid snabba att svara på mina frågor och lätta att komma i kontakt med. Allt blev perfekt! Vi är jättenöjda! Lena och Christer”
Sirpa Persson
Sirpa Persson
13 april
Read More
“Vi är så nöjda med all hjälp vi fick med att planera vår semester i Sydafrika. Emma på MyChoiceSouthAfrica hjälpte oss att planera och boka hela resan. Hon bokade guider, hotell och kom med förslag på aktiviteter på varje ställe. Vi blev mycket väl bemötta i Sydafrika och servicen var utmärkt! Vi vill verkligen rekommendera MyChoiceSouthAfrica och tacka för ett riktigt lyckat arrangemang! 🤩🤩🤩🤩🤩 Tusen tack från Sointu, Lars-Erik, Ronny och Sirpa”
Axel Dahlqvist
Axel Dahlqvist
26 mars
Read More
“Thank you so much for your excellent service and expertise! Me and my partner really got the most out of our trip to South Africa this March thanks to MyChoice. They helped us plan and book our two weeks long journey exactly the way we wanted it and were really flexible and responsive in the process. Would absolutely recommend their service to anyone visiting this wonderful country. We will for sure reach out to MyChoice again whenever we are coming back!”
Emma Leiderth
Emma Leiderth
24 mars
Read More
“We are so pleased with MyChoise during our 2,5weeks in SA! You managed to make a dream trip for everyone in the family, from the youngest 10years old boy till Grandfather, 74years old. We can really recommend MyChoise to everyone who would like too see this beautiful country! Thank´s a lot again for making this trip so special!”
Lasse Ahlqvist
Lasse Ahlqvist
11 mars
Read More
“Tack Dennis och Mychoice Travel! Vi valde att göra en ”resa i resan”, Dennis gjorde ett fantastiskt jobb och hjälpte oss med att planera en av våra tre veckor. Vi fick med oss så mycket från den här veckan och vi kommer vid nästa besök i Sydafrika definitivt att åka tillbaka i området för ännu fler härliga upplevelser. Allt detta har vi MyChoice Travel att tacka för! Anneli och Lasse”
Elisabeth Hjärtmyr
Elisabeth Hjärtmyr
19 februari
Read More
“Andreas på MyChoice! Vilken service! Så många bra tips. Tryggt både före och under resan. Vi återkommer!”
Johanna Unghanse
Johanna Unghanse
14 januari
Read More
“Stort tack för all hjälp och inspel som vi fick av er! Resan var så lyckad och vi hann med i princip allt vi ville göra. Kapstaden gjorde verkligen intryck på oss och det var verkligen en plats man skulle vilja återkomma till. Input till er är att vi tycker ni gjorde ett superbra jobb och hela tiden levererade snabbt och hög service samt oerhört lätta att kommunicera med. Ovärderligt med tipset om Richard District Six – det var helt fantastiskt och vilken otrolig person. Gjorde djupt intryck på oss.”
Previous
Next

Fler restips

Bästa tiden att åka till Sydafrika
MyChoice

Bästa tiden att åka till Sydafrika

När är bästa tiden att åka till Sydafrika? Landet är fantastiskt året om. Här finns det en uppsjö av aktiviteter att göra, restauranger att äta

En resa till Sydafrika för matens skull.
MyChoice

Restauranger och event i Sydafrika

En värld av mat och upplevelser En resa till Sydafrika bjuder på mycket mer än djur, natur och safari. Särskilt Kapstaden har en uppsjö av