Turism i Sydafrika

Turism i Sydafrika och varför den behövs

Plocka askfat, bära väskor, städa poolen eller borsta gatan: Det här är exempel på jobb som turism skapar. Och exempel på många livsviktiga inkomster för människor utan chans till utbildning. Det är en solig dag och jag spanar ut mot gatan: där sopar någon fimpar och löv, en annan hjälper en bil att fickparkera i utbyte mot ett mynt; på andra sidan sveper det förbi en gatuförsäljare med sin hemgjorda konst: en samling hopklistrat skräp som kombinerat bildar något vackert. Till slut kommer tanken till mig – hade dessa jobb existerat utan turism?

Turismens påverkan

Somliga påstår att turism är lika med en exploatering av de utsatta; en maktutövning från den första världen vars enda resultat är en vidare utnyttjning och således ge sämre förhållanden för det utsatta landet. En sak har de rätt i: Turism är en lyx.

Men kanske även ett nödvändigt ont. Det sägs att för varje turist som reser in i Sydafrika, säkrar du tre personers lön för dagen. Huruvida det stämmer eller inte, hittar vi ingen fakta på. Men med tanke på de låga löner som finns i landet, låter det rimligt. Desto rimligare när du adderar dricks till ekvationen.

Sammanlagt arbetar ca 722 000 inom turism i Sydafrika; en sektor som står för 3% av landets totala Bruttonationalprodukt (landets totala varor och tjänster producerade under ett år). Slår du ihop turismen med alla bidrag till hotell, transport och mat etc, anser WTTC att den står för hela 10% av landets totala inkomst. Med andra ord, utan turism skulle en tiondel stå utan inkomst.

Hur ser framtiden ut?

Sydafrikas turism fortsätter att växa och senaste tio åren har den stått för en femtedel av alla nya jobb, enligt World Travel & Tourism Council (WTTC). Förra året, 2018, resulterade det i 32 000 nya arbeten; en siffra som förväntas fortsätta stiga och redan år 2028 förutspår WTTC att det kommer finnas 2,1 miljoner jobb inom turism. Således enskilt stå för 10% av landets totala BnP.

Men framtiden ser inte enbart ljus ut. Trots att det skapas nya jobb och många fortfarande väljer att resa till Sydafrika, minskade turismens påverkan redan 2017. Totalt minskade dess bidrag till BnP med 2,6 miljarder och de europeiska turisterna avtog med 2,3%. Det är en oroväckande trend. Med en arbetslöshet på 26%, behöver Sydafrika alla möjligheter till jobb som finns. Och om turismen skulle försvinna, är det en siffra vi kan förvänta oss stiga. Ganska rejält. Det är viktigt att komma ihåg att turism är en lyx – men även ett levebröd. Människor som saknar utbildning eller möjlighet till ett kvalificerat jobb, ges en möjlighet att försörja sig och skapa sina nya förutsättningar. Förutom att skapa jobb, behöver vi resa för att ta del av andras verkligheter. Vad du tar för givet, kan vara någon annans dröm.

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från våra resenärer

Birgitta Andersson
Birgitta Andersson
Read More
“Vi har haft en helt makalös drömresa! Stort tack till er för fantastisk planering och engagemang! Vi kan med glädje rekommendera era tjänster. TACK SÅ HJÄRTLIGT!”
Annett Attesjö
Annett Attesjö
Read More
“Vår resa till Sydafrika som MyChoice knöt ihop är den ABSOLUT BÄSTA resan jag gjort! Tack igen för en helt otrolig upplevelse!”
Elisabeth Hjärtmyr
Elisabeth Hjärtmyr
Read More
Andreas på MyChoice! Vilken service! Så många bra tips. Tryggt både före och under resan. Vi återkommer!
Johanna Unghanse
Johanna Unghanse
Read More
“Stort tack för all hjälp och inspel som vi fick av er! Resan var så lyckad och vi hann med i princip allt vi ville göra. Kapstaden gjorde verkligen intryck på oss och det var verkligen en plats man skulle vilja återkomma till. Input till er är att vi tycker ni gjorde ett superbra jobb och hela tiden levererade snabbt och hög service samt oerhört lätta att kommunicera med.”
Ida B Olsson
Ida B Olsson
Read More
Dom var så fina, hjälpsamma och bra vid vår resa! Både innan, under och efteråt! Tack!!
 Lisa Jansson Linder
Lisa Jansson Linder
Read More
“Rekommenderar varmt MyChoice Sydafrika, kunde inte vara mer nöjd och MyChoice ska ha all kredd för det. Proffsigt, flexibelt och underbart vänliga människor som gjort vår upplevelse till ett minne för livet.”
Michael Murphy
Michael Murphy
Read More
Thank you so much for making this the best trip ever! We can and will highly recommend MyChoice to our friends.
Annica Nyholm
Annica Nyholm
Read More
“Tack vare Dennis MyChoice Sydafrika fick vi en välplanerad resa med underbart boende på fler vackra ställen efter kusten och avslutade med några dygn i Cape Town / Camps Bay. Bästa betyget är att vi redan nu vill planera ny resa i framtiden och kommer varmt rekommendera våra vänner som har fått tagit del av vår resa, att ta hjälp av Er!”
 Micke Becker
Micke Becker
Read More
“All the credits goes to MyChoice they are truely an super reliable company that goes the extra mile just to make sure everything runs perfect. I will always recommend this company to everybody that travels to South Afrika.”
 Maria Capistrano
Maria Capistrano
Read More
“Best experience ever thanks to MyChoice Sydafrika!! Great service 👌👌👌”
 Maja Molin
Maja Molin
Read More
“Dom kan dessa människor!! Precis hemkommen från Sydafrika med en massa härliga minnen. Restaurangerna! Vingården! Motorcykelfärden där jag fick åka sidovagn längst kusten! En glad Dennis som möter upp, lyssnar, fixar! Ska ni till Sydafrika – kolla med Dennis så får ni en oförglömlig resa och ni riskerar inte att missa något 👍🏼”
Malin Trollnäs
Malin Trollnäs
Read More
“Top service! Thank you!!”
Tobias Ahlström
Tobias Ahlström
Read More
“Kunde aldrig planerat 2 bättre veckor i Sydafrika än vad Dennis på my choice ordnade till oss! Kan starkt rekommendera för dem som planerar att resa till Sydafrika 6/5 möjliga stjärnor.”
Marie Vejde
Marie Vejde
Read More
“Stort TACK MyChoice Sydafrika för en av de bästa resorna ever!!!! Vi njöt från början till slut av den skräddarsydda resan. Tack för alla tips på lokala marknader, häftiga restauranger, härliga utflykter, mysiga Guest House etc… Helt enkelt PERFEKT!!! Mycket bra fördelning mellan Kapstaden, vindistrikt och Safari. Blev nästan som 3 resor i en resa.”
Martin Nørregård
Martin Nørregård
Read More
“I am really impressed by MyChoice Sydafrika and the whole team. They literally managed to book one of my best vacations ever, tailor-made for my needs and everything done with excellent service and in a great spirit and at a very low cost, 5 stars from here! :)”
Emma Björkman
Emma Björkman
Read More
“Att kunna skräddarsy en resa efter sina egna önskemål och ha ett bollplank ifrån början till slut var fantastiskt. Ett stort tack till Dennis och My Choice för ovärderlig service och expertis inför vår viktiga bröllopsresa! Rekommenderar er varmt att kontakta dem för era viktiga resor!”
Pelle Lindgren
Pelle Lindgren
Read More
“Boka via MyChoiceTravel!! Blir det inte bra är det ditt eget fel 😉 We will be back!!!”
Sofie Hyllén
Sofie Hyllén
Read More
“MyChoice has the perfect combination of expert knowledge and complete service minded people working for them. Quality all the way for less money than a lot of bigger operators. Excellent business idea to book however much or little that the guests wants. Thank you!”
Barbro Trum
Barbro Trum
Read More
“Vi fick de bästa tipsen och personlig service som gav oss en resa med många minnen och längtan att komma tillbaka!! Tack”
Håkan Karlsvärd
Håkan Karlsvärd
Read More
“MyChoice (Dennis) har ordnat två resor åt oss i Sydafrika, fantastisk service och rekommendationer för bästa möjliga upplevelse i Sydafrika.”
Previous
Next