Safari i Kruger Nationalpark och Greater Kruger är en upplevelse utöver det vanliga. Vill du uppleva safari i Sydafrika på riktigt rekommenderar vi alltid att åka till norr. Där hittar du Sydafrikas bush-landskap och alla fantastiska djur som lever där. Här ligger också den kända Kruger Nationalpark, som i sin tur omringas av flera privata reservat – ett område känt som Greater Kruger.

Men vad är det egentligen för skillnad på en safari i Kruger Nationalpark och Greater Kruger? Det tänkte vi reda ut nedan.

Noshörrning under en safari i Kruger Nationalpark Sydafrika

Safari i Kruger Nationalpark

Det som urskiljer Kruger Nationalpark är att denna enorma park är statligt ägd. Det innebär att i Kruger Nationalpark är turister välkomna med sina egna fordon. Du som besökare kör alltså runt på vägarna inne i parken på egen hand och spanar efter djur. Huvudlederna är asfalterade och håller god standard vilket betyder att man inte måste ha någon terrängbil för att ta sig fram. Det finns ett antal camps (vad vi skulle kalla för camping) inne i parken om man vill övernatta. Inne i Kruger Nationalpark får man inte avvika från vägarna och ofta får man dela sin stund med elefanterna eller girafferna tillsammans med ett gäng andra hyrbilar.

Se Impala under en safari i Sydafrika, Kruger Nationalpark

Safari i Greater Kruger

Detta innefattar alla privata reservat runt om Kruger Nationalpark. De flesta reservaten är öppna in till Kruger Nationalpark och djuren strövar således fritt emellan. I privata reservat bor man på en så kallad lodge, vilket är en speciell upplevelse som ofta ger mersmak. Personalen bor själva på plats ute i bushen och tar hand om sina gäster från morgon till kväll. Oftast ingår både frukost, lunch, middag och två Game Drives per dag. Game Drive betyder helt enkelt safaritur, en avgår i gryningen och en i skymningen eftersom djuren är mest aktiva då. I privata reservat är inga hyrbilar tillåtna, endast när man som besökare tar sig till och från lodgen. Det är endast lodgens egna safari-fordon med Rangers och Trackers som är tillåtna att ta besökare runt i bushen.

Sammanfattningsvis

Den stora skillnaden mellan safari i Kruger Nationalpark och Greater Kruger är själva upplägget för upplevelsen, alltså boendet och safarin. En safari i Kruger Nationalpark erbjuder enklare boende där du själv ansvarar för safarin i hyrbil, medan de privata reservaten i Greater Kruger erbjuder en helhetsupplevelse med boende på lodge och en vildare safari med guide.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Tio aktiviteter att göra i Kapstaden
MyChoice

Att göra i Kapstaden? Kolla vår topp 10-lista!

Det finns många aktiviteter att göra i Kapstaden och det sägs att du kan spendera en livstid här utan att hinna med allt. Troligtvis har du bara några dagar till ditt förfogande, vilket innebär att du behöver prioritera. Här kommer vi in i bilden.

Garden Route Sydafrika
MyChoice

Garden Route Sydafrika – världens vackraste sträcka

Ett av de populäraste resmålen är Garden Route i Sydafrika; en cirka 300 kilometer lång sträcka som går längs Sydafrikas södra kust. Många vägar i Sydafrika är unika med sitt landskap och natur, men få är i klass med Garden Route.

Packlista safari Sydafrika
MyChoice

Packlista inför safari i Sydafrika

När du skall packa för din safari i Sydafrika kan listan bli lång. Men om du vet vad du skall ha med dig kan du resa både lätt, snyggt och praktiskt. Något vi har tränat på med över 20 års erfarenhet av safari i Sydafrika. Vi delar gärna med oss.