Ett måste i Afrika är att resa till Victoriafallen, eller Mosi-oa-Tunya – den dundrande röken – som det kallas på det lokala språket Lozi. Namnet kommer ifrån beskrivandet av det gigantiska vattenmoln som bildas och som kan ses på hela fyra mils avstånd.

Världens största vattenfall

Det är varken världens högsta eller bredaste, utan världens största fallande vattenmassa. Med sin bredd på 1708 meter och höjd på 108 meter anses det vara ett av världens 7 naturliga under och år 1989 upptogs även fallen på UNESCOS-världsarvslista.

Bro vid resa till Victoriafallen

Aktiviteter vid Victoriafallen

Förutom att beundra, finns det många andra anledningar att resa till Victoriafallen. Här finns nämligen en hel del aktiviteter. Det finns dessutom flera vandringsleder som leder till fallen från den Zimbabwiska sidan. Här nedan kan du läsa om några av aktiviteter som du kan göra vid besöket:

Bungyjump

För den som är adrenalinsökande kan ett bungyjump från Victoria-Falls bron rakt ner i Zambezifloden vara den ultimata äventyret.

Flodtur på Zambezifloden

Upplev Zambezifloden i solnedgången tillsammans ett glas bubbel och en blodröd sol som smyckar horisonten.

Helikoptertur

Ett alternativ är att flyga över de forsande fallen vilket ger en dramatisk upplevelse. Du får den absolut bästa utsikten och det ger dig en uppfattning om hur stort Victoriafallet faktiskt är.

Helicopter Victori Falls
En helikoptertur ger dig en helt annan vinkel av fallen.

Vandring

Att göra en guidad vandring längs med fallen är en upplevelsen som man kommer ihåg för resten livet. Det finns många olika leder att välja mellan.

Fallskärmshoppning

Det finns få saker som är bättre än att se fallen på nära håll, förutom att se det på över 3000 meters höjd! Se ett av världens 7 under samtidigt som du gör ett fritt fall. Garanterat det mest intensiva sättet att uppleva en resa till Victoriafallen på.

Bada i Devils Pool

Den naturligt formade bassängen gör att man kan bada precis vid kanten av fallen. På 100 meters höjd gäller det att inte vara höjdrädd.

Bada i Devils Pool under en resa till Victoriafallen
Sitt (eller hoppa) precis vid stupet av fallen i Devils Pool.

Hur bor man?

Då fallen är precis på landsgränsen går det bra att bo både på Zambiasidan, i den lite större staden Livingstone, eller på Zimbabwesidan, i den lite mindre staden Victoria Falls. Vår personliga favorit är dock att bo i Victoria Falls då staden är lite mindre och man får en bättre utsikt av fallen. Det finns många olika boenden och vi hjälper dig att hitta det som vi har testat och godkänner.

Hur tar man sig dit?

Det finns många sätt att resa till Victoriafallen, från att flyga in till närmaste stad (Livingstone) eller varför inte lyxa till resan lite extra och åka världens lyxigaste tåg, Rovos Rail från Sydafrika.

Varför du ska resa till Victoriafallen?

En fin utsikt kan möjligen upplevas på bild, men så mycket vatten som dundrar ner på en och samma plats och är svårt att beskriva om man inte använder samtliga sinnen. Känslan måste helt enkelt upplevas!

TIPS! Victoriafallen ligger nära norra Botswana, vilket gör det till en perfekt upplevelse att slå ihop med en Safari i Botswana.

Behöver du fler anledningar att resa till Victoriafallen? Hör av dig så berättar vi mer.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Bästa tiden att åka till Sydafrika
MyChoice

Bästa tiden att åka till Sydafrika

När är bästa tiden att åka till Sydafrika? Landet är fantastiskt året om. Här finns det en uppsjö av aktiviteter att göra, restauranger att äta på och vingårdar att besöka. Kort och gott, här finns något för alla.

Safari med hyrbil i Sydafrika
MyChoice

Hyrbil i Sydafrika? Läs vår guide

En hyrbil i Sydafrika öppnar möjligheter stora som små: sväva fram i en cabriolet längs kusten, få en strand helt för dig själv eller ta dig upp på högre höjder. Om inte det lockar kan du alltid besöka pingvinerna på Godahoppsudden eller åka på din egna safari.