Robben Island – Den första och sista fången.

Få platser har en så levande historia som Robben Island. Det är inte svårt att förstå varför: bara 30 år tillbaka satt här fortfarande fångar under apartheidregimens kalla hand. Och dem är fortfarande kvar – men under helt andra omständigheter. Idag jobbar de som guider och viger sina liv åt att dela sin berättelse med dig. En unik och gripande upplevelse som få människor har privilegiet att ta del av. Får du chansen att besöka Robben Island, tycker vi verkligen att du skall ta den. 

Första fången, lätt gången

Men apartheid-fångarna var inte öns första ofrivilliga besökare. Autshumao, känd som Herry the strandlooper, var en medlem av klanen Gorinhaikonas som livnärde sig på byteshandel med förbipasserande skepp. Han lärde sig engelska, franska och portugisiska, och blev en värdefull tillgång. Framförallt för Jan Van Riebeck, som skickats ner för att slå upp en fästning, fungerande som ett depåstopp åt det Holländska Ostindiska kompaniet.

Holländarnas fäste tvingade Autshumao till att förhandla. Han kunde inte längre byta varor med förbipasserande skepp, utan tvingades gå till Van Riebeck. Här tog han tjänst som rådgivare och tolk. Men holländarna tog sig friheter och stal boskap från Gorinhaikonas. Autshumao blev rasande och förklarade krig.

Året därefter, 1659, stod Holland som segrare och Autshumao skickades till Robben Island.
Men han hade andra planer. Arton månader senare fick han nog och bröt sig ut ur cellen. Tillsammans med sin kompanjon, hittade de en roddbåt, tog sikte på friheten och försvann. Således blev dem öns första fångar, men även öns första flyktingar.

Vaktpost på Robben Island, Sydafrika

Britterna tar över, bildar mentalsjukhus

Holländarna fortsatte att använda Robben Island som ett fängelse för politiska fångar tills britterna tog över 1806. Britterna fortsatte att bruka ön som ett fängelse men började även använda det som en bas för valjakt.

Några år senare, 1812, bytte de ut fångar mot individer klassade som olämpliga för samhället. I huvudsak fattiga, hemlösa, spetälska och kroniskt sjuka personer. Men olämplig för samhället är ett vagt begrepp och ”patienterna” bestod därför av en blandad skara. För den stora skaran beskrevs Robben Island som ett lasarett med fokus på att återanpassa individerna till samhället. Vården som patienterna utsattes för skall, enligt South African History, varit inhuman (med dåtidens mått inberäknade). Lasarettet stängde ner 1931 och patienterna skickades vidare till sjukhus på fastlandet.

Ingång till Robben Island, Sydafrika

Apartheid

Efter andra världskriget, och upprustningen av Robben Island som krigsbas, började ön användas som ett fängelse igen (1961). Dömda brottslingar forslades till ön för att bygga ett fängelse åt politiska fångar, där Nelson Mandela senare skulle spendera 18 år av sitt 27: åriga fängelsestraff, tillsammans med andra motståndare till Apartheid-regimen.

Ett år efter Nelson Mandelas frigivning (1990), lämnade de sista politiska fångarna Robben Island. Några av dessa fångar hittar du än idag på Robben Island; numera arbetandes som guider för att du skall få uppleva deras historia – ofärgad av samtiden. En berättelse och upplevelse som berör även den mest kallhjärtade varelse. Helt klart en upplevelse utan dess like.

Idag används ön som en påminnelse för apartheid, demokratins seger över förtryck och en symbol för frihet. Det är också därför det 1999 hamnade på Unescos världsarvslista.

Sängar i delad cell på Robben Island

Sugen på att besöka Robben Island?

Boka ditt boende med oss, så fixar vi resten. Tillsammans sätter vi dig på Sydafrikas mest fascinerande ställen och fyller kamerarullen med minnen för livet. Det är en garanti. Dessutom betalar du alltid samma pris som när du bokar din resa själv. Det är vår prisgaranti. Gör det lätt för dig, säkra din semester med kvalité och boka ditt boende i Kapstaden med oss. Vi har bott här i över 20 år och vet vad som funkar. Välkommen hem till oss.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Winchester Mansions, ett bra hotell i Kapstaden
MyChoice

Bra hotell i Kapstaden? Vi lokalbor tipsar

Vi vet hur frustrerande det kan vara. Du söker efter ”Bra hotell i Kapstaden” och serveras ett hav av alternativ. Slutligen väljer du ett boende med vackra bilder och hyfsade recensioner.

Safari med hyrbil i Sydafrika
MyChoice

Hyrbil i Sydafrika? Läs vår guide

En hyrbil i Sydafrika öppnar möjligheter stora som små: sväva fram i en cabriolet längs kusten, få en strand helt för dig själv eller ta dig upp på högre höjder. Om inte det lockar kan du alltid besöka pingvinerna på Godahoppsudden eller åka på din egna safari.