Dyka med vithaj i Sydafrika

Cirka två timmar från Kapstaden ligger Gansbaai, en liten fiskeby längs kusten som är centrum för att dyka med vithajar i Sydafrika. Denna by andas vithaj och livnär sig på turister som kommer från världens alla hörn för att dyka med dessa mäktiga djur. Gansbaai ska vara en av de bästa platserna att dyka med vithajar och dykningen sker i en stålbur och på däck står en dykledare som pekar ut hajarna.

För många låter det som en mardröm att dyka med vithajar, medan andra har det på sin bucket list. Att frivilligt hoppa ner i en stålbur i det iskalla vattnet låter märkligt, men känslan av att man kan få möta dessa stora djur – ger en skräckblandad förtjusning.

Vi skickade ut vår nya kollega Matilda, som fick ett personligt möte med vithajarna. Här berättar hon om sin upplevelse:

Matilda dyker med vithajar i Sydafrika

”Efter en 2 timmars, scenisk bilresa från Kapstaden möttes vi på plats av lyriska gäster som precis varit ute och dykt. ”Vi såg tre stora vithajar” sa de entusiastiska. Enligt instruktörerna var detta något stort, då de senaste veckorna varit glest med vithaj på grund av att späckhuggare jagat iväg dem.

Efter att ha fått en säkerhetsgenomgång var det äntligen dags. Vi åkte cirka 20 minuter till buren som vi frivilligt skulle hoppa i. Vi tog på oss våtdräkt och cyklop, sedan var det bara att vänta medan instruktörerna kastade i fiskrester som bete. En stund senare ropar dyk ledaren ”shark shark shark”, och då var det bara att hoppa i. Utan att tveka hoppade jag i vattnet som var 12 grader och dök under ytan. Vattnet var grumligt men där var den – vithajen.

Efter att ha sett hajen på ett ansiktes avstånd var vi alla glada och det dröjde inte länge förrän dyk ledaren ropar på oss igen. Vithajen var på väg mot oss i full fart och det blev ett möte öga mot öga som är en naturupplevelse jag kommer leva på länge.”

Vad bör man ta med sig?

  • Badkläder
  • Kamera (gärna vattentåligt)
  • Vind och vattentät jacka (kan stänka upp vatten och bli kallt)
  • Sjösjuketabletter (det kan bli höga vågor)


När är den bästa tiden att dyka med vithajar i Sydafrika?

Huvudsäsongen för att dyka med vithajar är från april-september. Det arrangeras dock turer året runt och det finns chans att se dessa djur. Ett tips är att ringa och prata med arrangören för att få en bild av hur det har sett ut de tidigare veckorna. Det är viktigt att förstå att det inte är en garanti att få se vithaj – men chansen är stor.

Är det säkert att dyka med vithajar i Sydafrika?

De flestas oro kring att dyka med vithajar i Sydafrika är om det är säkert eller inte. Att göra ett dyk är säkert – så länge du följer säkerhets instruktionerna. Under ditt dyk finns det flera instruktörer på plats med erfarenhet som ser efter din säkerhet, samt att du skyddas av stålburen.

Fråga oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år vet vi var man hittar bästa vithajsafari i Kapstaden och många andra äventyrsaktiviteter. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikavistelse för att just du ska få ett minne för livet.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Packlista safari Sydafrika
MyChoice

Packlista inför safari i Sydafrika

När du skall packa för din safari i Sydafrika kan listan bli lång. Men om du vet vad du skall ha med dig kan du resa både lätt, snyggt och praktiskt. Något vi har tränat på med över 20 års erfarenhet av safari i Sydafrika. Vi delar gärna med oss.

Turism i Sydafrika
MyChoice

Turism i Sydafrika och varför den behövs

Plocka askfat, bära väskor, städa poolen eller borsta gatan: Det här är exempel på jobb som turism i Sydafrika skapar. Och exempel på många livsviktiga inkomster för människor utan chans till utbildning.