Lejon på safari i Sydafrika

Bästa tiden för safari i södra Afrika

Du som väljer att åka till södra Afrika, har antagligen frågat dig själv vilken den bästa tiden för safari är. Något vi är glada över och gärna hjälper till att reda ut.

Safari är en unik upplevelse för Afrika och verkligen någonting du borde passa på att göra under din vistelse. Dagar på stranden kan du alltid få igen, men att stå öga mot öga med varje medlem från The Big Five är ingenting du får chansen till varje dag.

Men då återstår fortfarande frågan, när är bästa tiden för safari i södra Afrika?
Svaret är enkelt: när du har tid för det. Precis som med allt annat här i världen, finns det två sidor av myntet. Där den ena säsongen erbjuder värme och grönska, kompenserar den andra med mer djur och behagligare klimat. Det handlar alltså om vad du vill uppleva under din resa och om du kombinerar den med andra upplevelser som Victoriafallen, valsafari eller ökenvandring i Namibia.

Tips: Om du verkligen vill garantera en bra safari-resa, rekommenderar vi att du bokar ditt boende med oss.
Vi har bott här ett tag och under åren har vi lärt känna vårt hem. Vi hjälper dig kombinera boendet med olika upplevelser och ser till att din resa blir exakt så bra som du tänkt dig – och mer därtill. Dessutom är det alltid till samma pris som direkt med boendet.


December till Februari 
| Sommar – Varmt och frodigt
Elefant äter på safari i Sydafrika

Sommaren slår till och för södra Afrika innebär det här regnperiod (notera att för södra Sydafrika innebär det torrperiod). Morgonen inleds med sol och på eftermiddagen blir det skurar. Växtligheten frodas, bushen går från att vara avskalad till full av blomster och grönska. För djuren innebär det här även en period där de föder ungar, vilket för dig som åker på safari betyder att du får se en hel del nyförvärv till moderjord. Men det är inte helt utan risker: de nyfödda är ett enkelt byte för rovdjuren och framförallt för de mäktiga kattdjuren. Lyckligtvis innebär det att du får chans att se lejon under jaktens hetta. Som sagt, två sidor av myntet.

Det bör också sägas att det är svårare att se djuren då regnperioden sprider grönska (mat) och vatten över bushen. Dessutom är maten nära vattenhålen slut efter torrperioden och djuren söker nu föda på annat håll. Det i sin tur innebär att det kan bli svårare att hitta djuren eftersom de inte återvänder till samma plats kontinuerligt. För safari i Sydafrika är det däremot inte lika förödande eftersom de gigantiska reservaten är inhägnade och djuren kan således inte färdas hur långt som helst. Utöver det, är högsäsongen och skolloven igång, vilket innebär att många turister samt lokalbor flockas.


Mars till Maj | Höst 
– Billigare, lugnare, behagligt väder

 

Bästa tiden att se leoparder i Sydafrika

Regnperioden börjar lida mot sitt slut, och precis som Sveriges höst, börjar grönskan avta något. Bushen är dock fortfarande frodig, vilket innebär att det kan vara svårt att se en del av djuren. Om det är fåglar du söker är det här en av de bättre årstiderna: mellan februari och mars anländer flyttfåglar från jordens norra hörn och parningssäsongen inleds. Samtidigt som skyarna exploderar av magiska färger, fyller fjärilar och insekter marken med läcker kulör. Det finns en anledning varför det här är fotografernas favoritsäsong.

Klimatet blir något torrare mot maj och så småningom börjar djuren återvända mot vattenhålen. Således blir det ett mer frekvent flöde av upplevelser i reservatet. Fördelen med att åka under den här perioden är att det fortfarande är varmt men på en behaglig skala.
Dessutom är det inte lika mycket turister vilket innebär att du får reservaten och djuren för dig själv.

Tips: Passa på att åka till Victoriafallen runt april eftersom över 500 miljoner liter forsar ner i Zambezi-floden och genererar ett gigantiskt vattenfall samt plask som du kan se från över 40 km ifrån. Läs mer om Victoriafallen.


Juni till Augusti
| Vinter – Bra för safari

Vattenbuffel, safari i Sydafrika

Vintern slår ner i Afrika och med det kommer ett torrare klimat. Temperaturen går ner och blir behagligare. Det innebär att du kan spendera mer tid i solen varje dag, mer tid på din safari och upplevelsen blir helt enkelt behagligare. Med värmen, försvinner även en stor del av den frodiga växtligheten vilket innebär en torrare och magrare natur.

Två sidor av myntet: med mindre buskage att gömma sig bakom, blir djuren mer synliga. För dig som tänkt vandra är det här den bästa tiden för safari-äventyr i södra Afrika. Guiden har nämligen bättre sikt för kommande faror och djuren är mer lättillgängliga. Den uttorkade naturen innebär också att födan blir mer centrerad kring vattenhålen och följaktligen även djuren. Möjligheten att få se djur – och framförallt The Big Five – ökar nästan i symbios med att klimatet blir torrare.

Tyvärr kan man inte få allt här i livet, i samband med att djuren kommer fram avtar naturen och dess frodighet. Därför kan det vara bra att innan sin resa avväga vad du önskar få uppleva: huruvida det är en vackrare natur eller en större skara djur. Garanterat är att du kommer njuta. Oavsett säsong.

Det här är enligt många den bästa – och populäraste – tiden för safari i  de norra delarna (som Zimbabwe, Botswana, Namibia) och priserna går därför upp en aning. Vi rekommenderar att boka boende och safari i god tid eftersom det snabbt kan bli fullbokat. Safari i Sydafrika och Kruger-området kan vara ett billigare alternativ då det inte påverkas lika hårt av säsongen.

Tips: Kom ihåg att ta med varma kläder då dina safari-turer och nätter kan bli kalla och krispiga.


September till November
| Vår – Värme och djurliv

Noshörning har sin bästa tid på safari i södra afrika.

Torkan fortsätter samtidigt som hettan kommer tillbaka. För djuren innebär det här en tuff period eftersom vattenhålen börjar sina samtidigt som födan börjar ta slut. Växtligheten är fortfarande skral och med torkan blir det även dammigare längs vägarna. Den här perioden kallas för ”Suicide Month” av många i safari industrin just på grund av den påtagliga värmen.

Om du kan utstå hettan bjuds det dock på fantastiska turer ihop med naturens olika livsformer. Regnsäsongen smyger sig på i november; blommor samt växtlighet börjar åter täcka bushens olika hörn. Djuren börjar dock skingras från vattenhålen i hopp om näring på annat håll. Men vyerna är garanterat fantastiska.

Tips: Sydafrika erbjuder bra safari året om. Men den här perioden är även den bästa tiden för val-safari. Passa därför på att kombinera din resa med en valar längs Sydafrikas kust – rekommenderas starkt!


Hur får jag den bästa tiden med safari i södra Afrika?

Om du verkligen vill få ut så mycket som möjligt av din safari, rekommenderar vi att du väljer en period där du kan kombinera safari med andra aktiviteter i södra Afrika. På så sätt kan du uppleva både djur och en frodig natur. Boka ditt boende med oss, så berättar vi mer.

Sugen på Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från våra resenärer

Lena Jansson
Lena Jansson
13 april
Read More
"Vi tog hjälp av MyChoice Sydafrika för våra fyra dagar i Kapstaden. Boende, transfer, utflykter och tips på aktiviteter ordnade de. Alltid snabba att svara på mina frågor och lätta att komma i kontakt med. Allt blev perfekt! Vi är jättenöjda! Lena och Christer"
Sirpa Persson
Sirpa Persson
13 april
Read More
"Vi är så nöjda med all hjälp vi fick med att planera vår semester i Sydafrika. Emma på MyChoiceSouthAfrica hjälpte oss att planera och boka hela resan. Hon bokade guider, hotell och kom med förslag på aktiviteter på varje ställe. Vi vill verkligen rekommendera MyChoiceSouthAfrica och tacka för ett riktigt lyckat arrangemang! 🤩🤩🤩🤩🤩"
Axel Dahlqvist
Axel Dahlqvist
26 mars
Read More
"Thank you so much for your excellent service and expertise! Me and my partner really got the most out of our trip to South Africa this March thanks to MyChoice. We will for sure reach out to MyChoice again whenever we are coming back!"
Emma Leiderth
Emma Leiderth
24 mars
Read More
"We are so pleased with MyChoise during our 2,5weeks in SA! You managed to make a dream trip for everyone in the family, from the youngest 10years old boy till Grandfather, 74years old. We can really recommend MyChoise to everyone who would like too see this beautiful country! Thank´s a lot again for making this trip so special!"
Lasse Ahlqvist
Lasse Ahlqvist
11 mars
Read More
"Tack Dennis och Mychoice Travel! Vi valde att göra en ”resa i resan”, Dennis gjorde ett fantastiskt jobb och hjälpte oss med att planera en av våra tre veckor. Vi fick med oss så mycket från den här veckan och vi kommer vid nästa besök i Sydafrika definitivt att åka tillbaka i området för ännu fler härliga upplevelser. Allt detta har vi MyChoice Travel att tacka för! Anneli och Lasse"
Elisabeth Hjärtmyr
Elisabeth Hjärtmyr
19 februari
Read More
Andreas på MyChoice! Vilken service! Så många bra tips. Tryggt både före och under resan. Vi återkommer!
Johanna Unghanse
Johanna Unghanse
14 januari
Read More
"Stort tack för all hjälp och inspel som vi fick av er! Resan var så lyckad och vi hann med i princip allt vi ville göra. Kapstaden gjorde verkligen intryck på oss och det var verkligen en plats man skulle vilja återkomma till. Input till er är att vi tycker ni gjorde ett superbra jobb och hela tiden levererade snabbt och hög service samt oerhört lätta att kommunicera med."
Michael Murphy
Michael Murphy
11 januari
Read More
Thank you so much for making this the best trip ever! We can and will highly recommend MyChoice to our friends.
Ida B Olsson
Ida B Olsson
9 januari
Read More
Dom var så fina, hjälpsamma och bra vid vår resa! Både innan, under och efteråt! Tack!!
Annica Nyholm
Annica Nyholm
8 januari
Read More
"Tack vare Dennis MyChoice Sydafrika fick vi en välplanerad resa med underbart boende på fler vackra ställen efter kusten och avslutade med några dygn i Cape Town / Camps Bay. Bästa betyget är att vi redan nu vill planera ny resa i framtiden och kommer varmt rekommendera våra vänner som har fått tagit del av vår resa, att ta hjälp av Er!"
 Micke Becker
Micke Becker
7 december 2018
Read More
"All the credits goes to MyChoice they are truely an super reliable company that goes the extra mile just to make sure everything runs perfect. I will always recommend this company to everybody that travels to South Afrika."
Maria Capistrano Björklund
Maria Capistrano Björklund
4 december 2018
Read More
"Best experience ever thanks to MyChoice Sydafrika!! Great service 👌👌👌"
 Lisa Jansson Linder
Lisa Jansson Linder
2 december 2018
Read More
"Rekommenderar varmt MyChoice Sydafrika, kunde inte vara mer nöjd och MyChoice ska ha all kredd för det. Proffsigt, flexibelt och underbart vänliga människor som gjort vår upplevelse till ett minne för livet."
Tobias Ahlström
Tobias Ahlström
31 juli 2018
Read More
"Kunde aldrig planerat 2 bättre veckor i Sydafrika än vad Dennis på my choice ordnade till oss! Kan starkt rekommendera för dem som planerar att resa till Sydafrika 6/5 möjliga stjärnor."
Marie Vejde
Marie Vejde
26 februari 2018
Read More
"Stort TACK MyChoice Sydafrika för en av de bästa resorna ever!!!! Vi njöt från början till slut av den skräddarsydda resan. Tack för alla tips på lokala marknader, häftiga restauranger, härliga utflykter, mysiga Guest House etc... Helt enkelt PERFEKT!!! Mycket bra fördelning mellan Kapstaden, vindistrikt och Safari. Blev nästan som 3 resor i en resa."
Håkan Karlsvärd
Håkan Karlsvärd
11 februari 2018
Read More
"MyChoice (Dennis) har ordnat två resor åt oss i Sydafrika, fantastisk service och rekommendationer för bästa möjliga upplevelse i Sydafrika."
Martin Nørregård
Martin Nørregård
31 januari 2018
Read More
"I am really impressed by MyChoice Sydafrika and the whole team. They literally managed to book one of my best vacations ever, tailor-made for my needs and everything done with excellent service and in a great spirit and at a very low cost, 5 stars from here! :)"
Emma Björkman
Emma Björkman
21 januari 2018
Read More
"Att kunna skräddarsy en resa efter sina egna önskemål och ha ett bollplank ifrån början till slut var fantastiskt. Ett stort tack till Dennis och My Choice för ovärderlig service och expertis inför vår viktiga bröllopsresa! Rekommenderar er varmt att kontakta dem för era viktiga resor!"
Annett Attesjö
Annett Attesjö
6 september 2017
Read More
"Vår resa till Sydafrika som MyChoice knöt ihop är den ABSOLUT BÄSTA resan jag gjort! Tack igen för en helt otrolig upplevelse!"
Pelle Lindgren
Pelle Lindgren
29 januari 2017
Read More
"Boka via MyChoiceTravel!! Blir det inte bra är det ditt eget fel 😉 We will be back!!!"
Sofie Hyllén
Sofie Hyllén
29 december 2016
Read More
"MyChoice has the perfect combination of expert knowledge and complete service minded people working for them. Quality all the way for less money than a lot of bigger operators. Excellent business idea to book however much or little that the guests wants. Thank you!"
Barbro Trum
Barbro Trum
11 januari 2016
Read More
"Vi fick de bästa tipsen och personlig service som gav oss en resa med många minnen och längtan att komma tillbaka!! Tack"
Previous
Next