När är bästa tiden att åka till Sydafrika? Landet är fantastiskt året om. Här finns det en uppsjö av aktiviteter att göra, restauranger att äta på och vingårdar att besöka. Kort och gott, här finns något för alla. 

Däremot kan det vara svårt att veta under vilken tid på året man skall åka, då varje årstid har sin charm. Beroende på intresse och önskemål kan det vara bra att ha förståelse över hur det ser ut i landet. Låt oss ta en titt på de olika årstiderna, så att du kan bestämma vilken som är den bästa tiden att åka till Sydafrika för just dig.

Sommar, bästa tiden att resa till Sydafrika

December till februari | Sommar – Varmt och välkommet

Temperatur: 22-28 C

Sydafrikas sommar har varma dagar och behagliga kvällar. Under denna period har landet sin högsäsong med turister och priserna höjs på mat och aktiviteter. Då är det viktigt att ha förståelse att Sydafrika och Kapstaden blir något annat.

Under jul och nyår stänger delar av Kapstaden ner på grund av att lokalbefolkningen har semester. Tips är att titta upp restauranger en extra gång för att se om de har öppet. Priserna blir även högre och det är inte ovanligt att de höjs med 20 procent jämfört med resten av året.

Vill man åka till Sydafrika under sommaren gäller det att vara medveten om att man måste planera och förboka så mycket som möjligt. Kom ihåg att innan du väljer att åka till Sydafrika, se till att boka allt så tidigt som möjligt.

Höst, bästa tiden att resa till Sydafrika

Mars till maj | Höst – bästa tiden att åka till Sydafrika

Temperatur: 20-26 C

Den här är enligt oss den bästa tiden att åka till Sydafrika, och framförallt Kapstaden. Värmen och blåsten börjar avta vilket resulterar i molnfria och vindstilla dagar på runt 25 grader. Perfekt för den som gillar stabilt och behagligt väder och en aktiv tillvaro! Det är också utanför den absoluta högsäsongen vilket gör att priserna på boende sjunker gentemot december och januari. Det är också enklare att hitta tillgänglighet på bra boenden samt restauranger och aktiviteter.

Hösten är också en bra tid för dig som gillar att upptäcka omgivningen till fots utan att värmen skall vara ett problem. Passa på att uppleva de många vandringsturer runtomkring Kapstaden.

Vinter, bästa tiden för safari i Sydafrika

Juni till augusti | Vinter – Bästa tiden för safari i Sydafrika

Temperatur: 14-18 C

Vintermånaderna är det Sydafrikas lågsäsong. Priserna är generellt lägre på boenden, aktiviteter och restauranger. Vilket gör det perfekt för lokalbefolkningen att åka iväg över helger och testa de fantastiska boenden som finns undangömda i Sydafrika. Det är regnperiod runt omkring Kapstaden vilket förvandlar landskapet till ett grönt och frodande täcke av växtlighet. Även om det regnar förekommer det många dagar med strålande sol och upp till 25 grader varmt.

Längre norrut är det istället ett helt annat klimat då det nu är torrperiod; vilket för med sig goda omständigheter för safari i Sydafrika. Runt Krugerparken och andra reservat har växterna tappat stora delar av sina blad vilket underlättar när man letar efter djur under safari-turer. På dagarna är det soligt och behagligt, medan det på kvällar och tidiga morgnar (då safariturerna är) kan bli riktigt kyligt och krispigt. Ta med en jacka.

Gillar du vandring? Många vandringsleder, framförallt i Drakensbergen, har perfekt väder för långa vandringsturer och god sikt nästan dagligen. 

Vår, bästa tiden att se valar i Sydafrika

September till november | VÅR – bästa tiden att se valar i Sydafrika

Temperatur: 18-24 C

Våren är här! De vackra Jakarandaträden börjar blomma i hela landet, människor börjar peppa inför den kommande Silly season (som sommaren kallas) och värmen strömmar sakta men säkert in. Det är också då Kapstadens kända vind börjar rulla in över Taffelberget, vilket vissa dagar kan likna storm. Det positiva är dock att det håller ute föroreningar från innerstaden.

Sist men definitivt inte minst, har vi valarna. Även om de redan kan ses i juli så är det nu de är här på riktigt. Längs sydostkusten hittas the Whale Route, en scenisk körväg som sträcker sig över 559 km och har otaliga små byar att utforska och använda som bas för din safari. Den mest populära Hermanus; där man kan ta båtturer ut på havet och komma närmare dessa fantastiska djur. Så, om du vill se valar, då är det från september till november som är den bästa tiden att åka till Sydafrika. 

Åka till Sydafrika över Jul och Nyår?

Kom ihåg att internationella högtider såsom jul, nyår och påsk bör alltid bokas långt i förväg och är undantagen från det vi har skrivit ovan. 

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Sydafrikaexperten, Dennis Jonsson
MyChoice

Sydafrikaexperten Dennis tipsar

Du behöver inte vara Sydafrikaexpert för att din resa skall bli lyckad. Men det underlättar. Landet är stort och upplevelserna många. Här berättar Sydafrikaexperten Dennis om sina bästa tips inför en resa till Sydafrika.

The Bungalow är en av många populära restauranger i Kapstaden
MyChoice

Restauranger i Kapstaden? Vi lokalbor tipsar

Restauranger i Kapstaden som stannar decennier erbjuder ofta något extra. Ibland är det atmosfären och underhållningen. Ibland en spännande inriktning. Eller så är det som för oss: ett ställe där vi lokalbor samlas.