Vattenbrist Kapstaden (juni 2018) – En positiv uppdatering från oss lokalbor

Vattenbrist Kapstaden (juni 2018)
– En positiv uppdatering från oss lokalbor

Bild: Jeannette van Doorn Venter

Bakgrund

I februari 2018 skrev vi en artikel om Vattenkrisen i Kapstaden. Vi kände att det var högst nödvändigt eftersom vi tyckte att Kapstaden i många fall beskrevs som en krigszon där människor slåss om vatten. Så har vi aldrig upplevt situationen; som vi snarare tyckte var en fantastisk gemensam satsning där Kapstadens befolkning gick samman för att spara vatten. Aftonbladet kontaktade oss för att fråga om Kapstadens vattenbrist och även där försökte vi sprida en mer sanningsenlig bild.

I samma veva som vi skrev artikeln blev den så kallade ”Day Zero” framflyttad till den 9e juli 2018.

Vad hände sen?

Torkan fortsatte och vi som bor i Kapstaden sparade vatten som aldrig förr. De turister som vågade sig hit påverkades inte nämnvärt. De blev uppmanade att inte slösa med vattnet men alla fick duscha, dricka vatten och njuta av allt som Kapstaden har att erbjuda. Våldet och epidemier som förutspåddes i internationell media såg vi inte skymten av. Det blev alltså aldrig något kaos här pga vattenkrisen. Ett fåtal hotell stängde ner sina pooler under den värsta torkan men många tog tillfället i akt och konverterade till saltvattenpooler istället. Fler och fler försöker bli mindre beroende av det statliga vattnet genom att borra efter eget vatten, installera vattensamlingstankar och bygga egna vattenkraftverk.

Vi som bor i Kapstaden har verkligen gått samman för att lösa situationen och detta resulterade i att vi lyckades sänka vattenförbrukningen med rekordfart. Enlig många har en större och snabbare vändning aldrig tidigare skådats och Kapstaden kommer vara ett bra exempel för andra städer i världen som står inför liknande utmaningar. Staden byggde nya vattenkraftverk som konverterar saltvatten till dricksvatten. Det blev en kamp mot klockan eftersom vattnet faktiskt kunde ta slut och självklart visste man inte om eller vilken dag det skulle börja regna igen. Trots detta kände staden att dom började få koll på läget och man gick ut med nyheten om att ”Day Zero” inte kommer inträffa under 2018. Detta baserades dock på att vi som bor här behåller vår låga vattenförbrukning genom hela året.

Sen kom regnet!

I maj kom det som alla hade hoppats på och samtidigt oroat sig för; regnet. Det har vräkt ner ovanligt mycket och nivåerna i dammarna är mer än 50% högre än vid denna tid under tidigare år. Vattenkonsumtionen har ökat något i och med detta men än förbrukar vi helt klart mindre än innan torkan inträffade. Det pratas en hel del om vädret och regnet just nu i Kapstaden. Nästan lika mycket som i Sverige under semestertider vilket känns lite lustigt. Tvärtom från Sverige vill vi såklart att regnet ska fortsätta att ösa ner ett par månader till men det finns självklart inga garantier för det. Vår vattenkris i Kapstaden är alltså inte över men det känns helt klart mer positivt än vad det gjorde för ett par månader sedan.

Hur har dom fattiga drabbats?

En återkommande fråga som vi får från svenskar gäller dom fattiga i Kapstaden. Många svenskar tror att man tar vatten från fattiga genom att resa till Kapstaden. Vi försöker på alla sätt och vis förklara att det är precis tvärtom! I kåkstäderna har man hela tiden haft tillgång till precis lika mycket vatten som innan torkan. Det förbrukas redan så lite vatten i dessa områden och därför har man istället fokuserat på de som har det bättre ställt och förbrukar väldigt mycket mer vatten. 

Något som är mer oroande är att turismen har minskat i Kapstaden på grund av vattenbristen. Många väljer andra resmål och det är något som alla i Kapstaden kommer känna av en tid framöver. Rika och fattiga i Kapstaden är väldigt beroende av turismen eftersom det är en av våra största industrier. Utan turism kommer sysselsättningen att minska avsevärt i regionen och dom som redan har det dåligt ställt kommer få det ännu sämre. Just nu är många mer rädda för en minskande turismnäring än vattenbrist i Kapstaden.

Bör man fortfarande resa till Sydafrika?

Sydafrika och Kapstaden är fortfarande en fantastisk destination och man ska verkligen inte hålla sig borta på grund av vattenkrisen. Ingen resenär har som sagt påverkats nämnvärt och vi tror med all säkerhet att fallet även kommer vara så under året som kommer. Vill man vara extra säker föreslår vi att man bokar sin resa med specialister på plats i Sydafrika som har koll på utvecklingen i frågan och vet vilka partners man ska jobba med för att inte bli negativt påverkad av vår vattenbrist Kapstaden.

Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 15 år och vi hjälper dig att planera din sydafrikavistelse för att just du ska få ett minne för livet.