MyChoice inspekterar Victoriafallens Torka januari 2020

Victoriafallens Torka: Nyhetsflopp eller vattenstopp?

Rykten om Victoriafallens torka rör sig mot Sverige. Det praktfulla fallet skall, enligt media, reducerats till vattentrycket av en droppande kran. Vi håller med, det låter orimligt. Därför skickade vi Emma för att göra en kvalitetsinspektion. Här är resultatet.

Mitt i Zambezifloden, på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, hittar vi Victoriafallen.
Det är här en turist filmar, mitt under torrperioden, och hävdar att klimatförändringarna orsakat Victoriafallens torka. Klippet får spridning, media sätter igång pressarna och ryktet accepteras som en sanning. Det som inte når ut till allmänheten är att det är ett känt fenomen – Victoria Walls. Vilket är en del av den zambiska sidan där vattennivåerna minskar och en massiv bergvägg tittar fram under torrperioden.

Såhär är det varje år: Världens största fallande vattenmassa minskar och ovetande turister uppfattar det som ett domedagstecken. Ryktet brukar få spridning men försvinner i samband med att vattennivåerna återfylls i februari. Men aldrig har ryktet om Victoriafallens torka blivit så stort som i år.

Victoriafallen
Victoriafallen januari 2020

MyChoice inspekterar Victoriafallens torka

Trots vetskapen om fallets natur, blev vi oroliga när vi hörde ryktet. Det handlar om vårt hem och din upplevelse som gäst hos oss. Därför behöver vi alltid inspektera varje rykte som kan tumma på kvalitén. Sagt och gjort, vi skickade upp Emma för inspektion av Victoriafallen.

Framme möts hon av vattenstänk. Hon vrider blicken och allt ser ut som vanligt: fallet flödar, solen skiner och turisterna fotograferar glatt. Inga tecken på torka. Fundersam över om hon har missat något eller behöver söka upp närmsta optiker, tar hon kontakt med de lokala guiderna och våra boenden i Victoriafallen. Några konversationer senare andas hon ut – Victoriafallen är inte torrt. Tvärtom.

Faktum är att fallet var torrare förra året och det borde rimligtvis skrivas om att det går i rätt riktning. Inte det motsatta. Men så är det ofta med media. Negativa nyheter resulterar i fler klick. Det tråkiga är att det sker på lokalbefolkningens bekostnad. Victoriafallen är en av södra Afrikas största turistattraktion och en stor inkomstkälla för Zimbabwe och Zambia.

Däremot råder det en torrperiod mellan oktober och december. Men det är alltid värt att besöka Victoriafallen. Alla motgångar föder trots allt möjligheter. Och för Victoriafallen innebär det nya aktiviteter som tidigare inte varit möjliga. Bland annat vår favorit, Devils Pool, där du badar vid kanten av vattenfallet och stirrar ner i djupet av Zambesifloden. Dessutom blir forsränningen mycket bättre eftersom du nu kan ta dig till nya delar av fallet.

Emma inspekterar Victoriafallen

Sugen på Victoriafallen? Vi hjälper dig hitta rätt

Vi har bott i södra Afrika i över 20 år och vågar påstå att vi kan vårt hem. Med oss slipper du bli överraskad av torra vattenfall eller boenden som inte håller måttet. Dessutom kostar det aldrig något extra. Det innebär samma pris som när du bokar själv – men över 20 års erfarenhet på köpet. Boka din resa till Victoriafallen tillsammans med oss och maximera din semester. Välkommen hem till oss, i södra Afrika.

Titta på vår inspirationsvideo från fallen. Vi hörs sen.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 

Från några resenärer

Fler restips

Safari, konferensresa Sydafrika
MyChoice

Konferensresa till Sydafrika

Du söker en konferensresa till Sydafrika, kanske någon annanstans. Oavsett bör den erbjuda en bra omgivning för möten, bättre miljöer utanför, men framförallt – ge er ny energi och nya insikter att leda företaget framåt.