Kom och vandra i Sydafrika. Upplev Godahoppsudden, Taffelberget och mycket mer.

Vandringsguide Sydafrika – Kapstaden från topp till tå

Vandringsresor till Sydafrika har blivit populärare på senare tid, framförallt vandring i närheten av Kapstaden. Och har du någonsin varit här, förstår du varför. Över Kapstaden vakar nämligen det mäktiga Taffelberget tillsammans med småsyskonen Devils Peak och Lions Head. Dessutom, kan du på en solig dag, räkna med att en människa gör berget sällskap på toppen.

 

Taffelberget

Taffelberget, den populäraste vandringen, sägs ha en rutt upp till toppen för varje dag på året. Det är förvisso inte helt sant men vägarna är många och är bland annat en av anledningarna till att du inte bör bestiga berget utan en guide. Molnen sveper lätt över berget och för en person som inte kan vägen, blir det således farligt. Varje år är det ett flertal turister som fastnar i dimman eller på annat sätt går vilse på berget och räddningsinsatser tillkallas. Något vi alla vill undvika. Rådfråga därför oss innan dina tankar om vandring blir till verklighet.

 

Devils Peak

Till vänster om Taffelberget, sett från innerstaden, ligger Devils Peak. Utöver namnet, är berget ett fantastiskt resmål om du söker lite extra spänning och inte är rädd för att ta några svajiga höjdmeter. Här börjar du från botten av berget och det finns minst tre olika rutter för att ta sig upp till toppen av det 1001 meter höga berget: Tafelberg Road route (bäst för nybörjare), Mowbray bridge, Newlands Ravine. Samtliga rutter kräver bra fysik och stabila fötter vid höga höjder samt smala passager. Fråga oss innan du ger dig an berget då de olika rutterna är krävande och väderförhållanden kan bidra till att det är direkt farligt att bestiga berget. När du väl har nått toppen väntar en belöning du sent kommer glömma och det är högst troligt att du får mersmak. Därför kan vi med glädje berätta att du från toppen, via en bergskam, kan bege dig mot din nästa belöning – Taffelbergets topp.

Tid: Ca 4 timmar
Svårighet: Svår

 

Vandring i Sydafrika. På bild, Lions head och Taffelberget lutandes över Kapstaden. Lions Head

Förutom det legendariska Taffelberget, kan du bestiga Lions Head. Det är inte lika krävande vandring och är mer lämpad för familjen. Men belöningen är densamma. Från toppen ser du hela kustremsan, följt av de tolv apostlarna som står över Camps Bay, bredvid ser du Taffelbergets mäktiga kropp breda ut sig. Något vi verkligen rekommenderar är att ta sig upp hit och se solen gå ner över horisonten. Likt en läcker dans, sveper molnen ner från Taffelberget, över de tolv apostlarna och ut över horisonten. På andra sidan berget, stadens centrum, ser du natten vakna till liv i form av miljontals ljus. Men se till att inte dröja dig för länge, eller ha med en kraftig pannlampa, då mörkrets inbrott går snabbare än vad man kan tro. 

Tid: Ca 2 timmar
Svårighet: Enkel/Medel

 

Platteklipp Gorge

Den mest klassiska vandringsleden upp till Taffelbergets topp kallas för Platteklipp Gorge. Rutten i sig är inte så krävande i form av svåra passager. Däremot är det en stigning på ungefär två timmar, vilket i sig är krävande. Men oroa dig inte, precis när du kommit till den punkt då du känner att du inte klarar mer, garanterar vi att du nästan är framme. Och på toppen väntar panorama-vy bestående av Atlanten, närliggande berg och Kapstaden i sin fulla prakt. Oavsett hur jobbig vandringen låter, lovar vi att belöningen kommer vara värd mödan. Uppe på toppen kan du även njuta av restaurang, ta en vätskepåfyllning och sedan ta kabinbanan ner i lugn takt.

Tid: Ca 3 timmar
Svårighet: Enkel/Medel

 

Skeleton Gorge

Den kanske mest intrycksfulla vandringen i Kapstaden är Skeleton Gorge. Du börjar i Kirschtenbosch botaniska trädgård – vilket för övrigt är ett sagolikt ställe att spendera en dag på. Där kommer du gå bland buskar, ståtliga träd och blommor medan du följer skyltar som leder till Skeleton Gorge. Till slut kommer du fram till ett djungelliknande klimat, där du påbörjar din stigning. Det är lätt att tro att du befinner dig mitt i Amazonas regnskog men oroa dig inte, du är fortfarande i Kapstaden. Här börjar stigningen i det exotiska klimatet och för varje höjdmeter du klättrar, öppnar omgivningen upp sig.
Tillslut når du, otroligt nog, ett strandliknande klimat på toppen omgivet av naturliga vattenpooler och i bakgrunden ser du staden blygsamt titta fram. Som du säkerligen förstått är det en makalös upplevelse. Här blir tempot lite lugnare då det är mer plant och du kan strosa i lugn takt och njuta av vyn från de olika vattenreservoarerna som ligger belägna på toppen. Oavsett hur inbjudande det kan se ut skall du absolut inte bada i dessa vatten. Du har nu nått toppen av Taffelberget. Nu kan du välja att gå ner samma väg, spara på kroppen och ta kabinbanan ner eller fortsätta längs rutten ner till Camps Bay.

Tid: Ca 3 till 5 timmar
Svårighet: Medel

 

 

 

Vandring utanför Kapstaden

Det kryllar av vackra vandringsleder i Sydafrika och vi hinner inte gå igenom alla. Därför tar vi det hellre med dig när dina tankar börjat vandra iväg på just vandring. Nedan listar vi några av våra favoriter som ligger i närheten av Kapstaden.

 

Vandring i Sydafrika, framförallt Godahoppsudden.

Godahoppsudden

Godahoppsudden består av ett gigantiskt naturreservat som sträcker sig 30 kilometer norrut från Afrikas sydvästra spets. Här finns en hel del vandringsleder, både stora som små och lämpar sig för alla kroppsformer. Passa även på att köra runt i området kring Godahoppsudden då det är mycket vackert. Populäraste vandringen sker runt ”Old Cape Lighthouse” som är ett fyrtorn längst ner på Kaphalvön. Här blickar du ut över Atlantens horisont och andas in den friska havsbrisen.

Tid: Ca 1 timma (Lighthouse)
Svårighet: Enkel

 

 

Jonkershoek naturreservat

I närheten av Stellenbosch, ligger ett fantastiskt område – Jonkershoek naturreservat. Här finns minst fem olika alternativ för vandring beroende på vad du vill se, hur långt du vill vandra och svårighetsgrad på vandring. Du traskar omkring bland grönska och öppna fält; några stråk bjuder på trollskog, vattenfall och porlande bäckar; föredrar du en mer öppen vy, finns det grässtänkta berg så långt ögat kan nå, stigar som leder genom blommande fält medan du omfamnas av den harmoniska atmosfären. Det här är en hyffsat enkel vandring men guide är att rekommendera.

Tid: Mellan 2 till 6 timmar, beroende på rutt.
Svårighet: Medel

 

Crystal Pools

Crystal Pools: Om du tillhör personen som gärna belönar dig med ett dopp efter träning, är Crystal Pools det perfekta området för dig. Här finns det vattenfall, massvis med naturliga pooler och en frodig flora med över 1600 växtarter. Men det är också hem till babianer. Vilka du varken skall mata eller komma nära. Tänk även på att hålla ett extra öga på din matsäck då dessa luriga primater är snabbare än du kan tro. Förutom mattjuvar finns här även leoparder i området. Något du däremot inte behöver oroa dig över då de är aktiva på nätterna.

Tid: Ca 3 timmar
Svårighet: Medel

 

Bästa tiden för en vandringsresa till Sydafrika?

En vandringsresa till Sydafrika är en fantastisk aktivitet året om. Du får se mycket av omgivningen samtidigt som du utmanar dig själv både fysiskt och psykiskt. Men däremot kan det vara bra att tänka på vilken årstid du åker på vandringsresa, framförallt till Kapstaden. Under högsäsong, svensk vinter, brukar de närliggande bergen vara välbesökta av både turister och lokalinvånare. Hör av dig till oss, så berättar vi om ”gömda” (det är trots allt berg) lokala platser att vandra på där utsikten är minst lika belönande. Tillsammans syr vi ihop ditt äventyr efter dina behov och önskemål. Fråga oss, så ger vi dig ett minne för livet.

Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 15 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din sydafrikavistelse för att just du ska få ett minne för livet.

Svar inom 24 tim – utan påslag!

HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR