Surfingbräda på en resa till Sydafrika och Kapstaden.

Surfa i Sydafrika – en guide till den perfekta vågen

 

En fråga vi ofta får är vart du kan surfa i Sydafrika. Svaret? Överallt. Vare sig du spenderat de senaste åren på en surfbräda i Bahamas eller sett en surfdokumentär från tv-soffan, väntar den perfekta vågen på dig i Sydafrika. Med hjälp av oss, ser vi till att du hittar den.

Varje år utspelar sig stora surftävlingar i Sydafrika och surf-fantaster från hela världen samlas för att hitta den perfekta vågen. Oavsett om du är här för att uppleva surfvärldens Big Five eller testa på en ny hobby, erbjuder Sydafrika vågor för alla nivåer och åldrar. Året runt.

En nyckelregel innan du påbörjar din surf-resa är att alla är likgiltiga inför vattnet, förutom lokalinvånarna. Respektera de lokala.

 

 


Surfa i Kapstaden

 

Kapstaden sägs vara en av världens bästa städer för att lära sig surfa. Hur sant det är, vet vi inte riktigt men däremot kan det mycket väl vara världens vackraste stad att surfa i. Den bästa surfen sker vanligtvis under vintern (maj-sep) men övriga månader är minst lika belönande.

 

Muizenberg

Surfa på din resa till Sydafrika. Testa Muizenberg.Trettio minuter från Kapstaden ligger Muizenberg; en mysig liten surf-ort som de senare åren utvecklats till Kapstadens surfmecka.
Och det är lätt att förstå varför: Muizenberg erbjuder ett konstant flöde av långa, breda och mjuka vågor som rullar in mot stranden. Vilket gör det perfekt för nybörjaren och longboard-surfaren. Här finns ett flertal surfshops och surfskolor i Muizenberg och vi föreslår att om du är nybörjare – eller surfat ett par gånger – hyr en instruktör.
Ni kommer få ut mer av er tid och det är bättre att lära sig rätt från början än att behöva gå tillbaka flera år efteråt och korrigera tidigare misstag.
Ta det från en som har fått gå den hårda vägen.
Uthyrning: Ja
Svårighetsgrad: Enkel-Medel

 

Big Bay

Trettio minuter från Kapstaden, i motsatt riktning till Muizenberg, ligger Big Bay. Hit åker människor för att ligga på stranden, ta en kaffe på det mysiga strandkaféet men framförallt för att surfa i en helt underbar miljö. I bakgrunden ser du nämligen Taffelberget sträcka sig längs strandremsan. Big Bay erbjuder lite svårare surf än Muizenberg men funkar för nybörjaren när det är lite planare. Annars är det lite större och kraftfullare vågor som gäller. Dessutom är det inte lika kontinuerlig surf som i Muizenberg. Hör av dig till oss innan, så tittar vi på hur dagen ser ut.
Uthyrning: Ja

Svårighetsgrad: Medel


 

Long Beach

Om du reser söderut från Kapstaden, mot Godahoppsudden, kommer du till Long Beach. Och precis som namnet antyder är det en lång, fin och bred strand. Det är ett populärt ställe för den lokala surfaren och om du har varit här förstår du varför; havet bjuder på stora kraftiga vågor som ger den avancerade surfaren mycket yta att leka på. Men Long beach är just det, svårsurfad. Vi rekommenderar enbart Long Beach för dig som har koll på läget. Oavsett vart du befinner dig på skalan, kan det vara värt att åka hit för att ligga på stranden och bevittna havets akrobater utföra sina konster.
Uthyrning: Nej

Svårighetsgrad: Svår


                                                                                                                                                                              Boka Surfing i Kapstaden

Här kan du också surfa i Sydafrika

 

 

Hermanus

Surfa i Sydafrika, i Kapstaden och Durban.Vill du ha vågen för dig själv? Då föreslår vi att surfa i Hermanus. Hit åker människor mest för att dyka med vithajar, titta på delfiner eller åka på valsafari. Men vad många inte vet är att det är en gömd pärla vad det gäller surfing. Här finns fantastiska platser att surfa på. Mitt i staden ligger en surfskola som hyr ut både instruktör och bräda, till ett rimligt pris. Vågorna är varierande och det finns något både för nybörjaren och proffset. Om du får tid över, bo i Hermanus några dagar. Det är ett mysigt ställe att bo på och erbjuder en hel del aktiviteter.
Uthyrning: Ja
Svårighetsgrad: Enkel – Svår


 

 

Jeffreys Bay

Om du vill surfa i Sydafrikas populäraste vatten, åker du till Jeffreys Bay. Somliga påstår att det är världens bästa surf-ort. Oavsett om det är sant eller ej, så finns här ett stort utbud av surfställen att spendera sin tid på. Vågorna är kraftfulla, omgivningen lurig (stenar och rev) och lokalsurfarna beskyddande av sina ställen. Därför rekommenderar vi att ni hör av er till någon av de närliggande surfskolorna för att höra vilket ställe som ni kan och får surfa på.
Uthyrning: Ja
Svårighetsgrad: Enkel – Svår

 

 

Durban

Om du vill ha varmare vatten och mindre människor, föreslår vi att surfa i Durban – Sydafrikas mest underskattade surfställe.
Det är inte i närheten lika populärt som exempelvis Kapstaden men erbjuder likvärdig surfing. Fördelen med Durban är att vattnet är mycket varmare då strömmar från Indiska Oceanen når stränderna. Dessutom är det mycket säkrare att surfa här då de har ”Shark Nets” – ett nät som stoppar marint liv från att nå stranden. Här finns surf för både nybörjaren och proffset.
Uthyrning: Ja

Svårighetsgrad: Enkel – Svår

 

 

Hur är det med haj i Sydafrika?

 

Du har säkerligen hört att det finns hajar i Sydafrika. Det är sant, vi har fått äran att ha dessa fantastiska djur i vår närhet. Många drar därefter slutsatsen att det innebär en hel del hajattacker. Det är däremot inte sant. Tvärtom, det är extremt ovanligt. Men när det väl händer, kan du vara säker på att media rapporterar om det. Således uppfattar vi det som vanligare än vad det är. Faktum är att du har större chans att skada dig på vägen till stranden och vinna på lotto, under samma dag(!) än att bli attackerad av haj. Risken är alltså minimal. Om du vill veta mer om haj-situationen, fråga oss. Vi vill göra allt vi kan för att du skall få chans att surfa i Sydafrika. Vi vill dock förvarna om att du kommer vilja göra det igen, igen. Och igen. Visst låter det kul? Hör av dig, tillsammans styr vi dig mot den perfekta vågen.

 

Sugen på Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 15 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet. 


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR

Från våra gäster