Just nu drömmer nog dom flesta om ett välbehövligt miljöombyte, och i tider som dessa är det mycket funderingar kring om det är möjligt att resa eller inte. Så kan man resa till Sydafrika nu? Ja, det är fullt möjligt!

För mig var det självklart att göra min praktik på My Choice Sydafrika, jag gillar hur dom skräddarsyr resorna precis efter kundens önskemål och eftersom dom bor här sedan många år tillbaka sitter dom på mycket kunskap och lokalkännedom, därför får man ta del av unika tips när man bokar resan med dom. Utöver det har Sydafrika länge varit en självklar drömdestination för mig.

Men i och med tiderna vi lever i just nu var det mycket tankar kring om det är möjligt att åka. Beslutet om avrådan för icke-nödvändiga resor ligger kvar för en del länder, även Sydafrika. Detta gäller fram till den 15 oktober och efter det hoppas vi på att dom häver avrådan helt.

Så vad innebär det och vad behöver man tänka på? När UD avråder är det bra om man kollar med sin hemförsäkring om den gäller, oftast gäller inte den som i vanliga fall har ett reseskydd dom första 45 dagarna. Därför behöver du teckna en reseförsäkring innan du åker, det går snabbt att fixa och kostar bara några hundralappar om du är borta ett par veckor. Du behöver även ta ett PCR-test högst 72 timmar före resan, det finns att boka överallt och svaret får du samma dag eller inom 48 timmar. Är svaret negativt får du ett reseintyg som du visar upp vid incheckning. Och glöm inte munskyddet, det kan vara svårt att hitta på Arlanda och på de flesta flyg är munskydd ett måste.

Gata i Kapstaden

Jag trodde att jag skulle stöta på en del problem under resans gång, med långa köer, förseningar eller kanske värst av allt – nekas in i landet. Men jag blev positivt överraskad, det gick mycket smidigare än väntat. PCR-testet måste visas upp på Arlanda för att kunna checka in, därför är det bra att vara där tre timmar innan som rekommenderat eftersom alla måste checka in vid en disk. Dom kikade på PCR-testet som jag visade upp på telefonen, jag checkade in väskorna och sedan kunde jag röra mig mot gaten.

Självklart hade jag ett pirr i magen bara av att vistas på Arlanda. Den efterlängtade känslan av att veta att jag snart skulle befinna mig på en annan kontinent, efter så lång tid utan resor. Det var fantastiskt!

Vid mellanlandningen i Amsterdam behövde jag bara visa pass och boarding card precis som vanligt, sedan kunde jag kliva på flyget vidare till Kapstaden. Jag var återigen överraskad över hur enkelt det gick och jag kände att jag hade oroat mig i onödan innan jag lämnade Sverige.

Väl framme i Kapstaden fyllde jag i en hälsoblankett med mina uppgifter och kryssade i att jag inte hade några symtom. Blanketten lämnades in direkt innan passkontrollen medan dom kollade kroppstemperaturen med en infraröd temperaturmätare, vilket såg ut som en helt vanlig kamera.

Flyget mellan Amsterdam och Kapstaden blev något försenat, vilket gjorde att jag landade efter 22.00. En av få restriktioner som finns kvar här i Sydafrika är utegångsförbud på nätterna mellan 22.00-04.00, så vet du om att du landar sent är det bra att kolla med din transfer att dom har tillstånd att köra under den tiden. De flesta taxichaufförer har ett tillstånd så det borde inte vara något problem.

Smittspridningen går spikrakt ner på skalan och igår lättades restriktionerna ännu mer, till exempel ökade antalet personer som får vistas inomhus och utegångsförbudet sköts upp till 23.00, äntligen går vi mot ljusare tider! Vi hoppas att det bara är en tidsfråga innan UD häver avrådan, för precis som många andra länder är turism livsviktig för många i Sydafrika, turismen står för en stor del av den totala inkomsten. Läs mer om Turism i Sydafrika och varför den behövs.

Lions Head i Kapstaden

Så, kan man åka till Sydafrika nu?

Till alla er andra som har längtat lika mycket som mig efter att packa väskan och känna lite resfeber – med ett reseintyg, en reseförsäkring och ett munskydd till flyget finns det inte mycket som kan gå fel.

Just nu skiner vårsolen här, jag har precis beställt in en cappuccino på My Conscious Kitchen, ett mysigt café på trendiga Kloof Street med utsikt över bergen. Jag har varit här i en vecka men redan första dagen var jag förälskad i dom otroliga vyerna – vart man än tittar! Det är en välkomnande atmosfär över hela staden och det finns oändligt med saker att göra. Det går mot sommar här och jag är mer än redo att fylla mina dagar med vandring, mysiga caféer, gott vin och en och annan ridtur.

Vill ni ha mer information om att resa till Sydafrika i vinter? Hör av er till oss. Vi bor här.

Kolla med Dennis om du ska resa till Sydafrika

Resa till Sydafrika? Kolla med oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 20 år har vi hunnit testa och upplevt det mesta för att se vad som håller måttet. Vi hjälper dig att planera din Sydafrikaresa för att just du ska få ett minne för livet.