Vattenkrisen Kapstaden - Hur är vattenläget i Kapstaden

Vattenkrisen i Kapstaden – Vi lokalbor berättar!

Det är många frågetecken kring det rådande vattenläget i Kapstaden just nu. Svensk media skriver om det för fullt och medan detta börjar diskuteras bland befolkningen kan det uppstå många spekulationer kring vad som stämmer och inte stämmer.

Vi bor här nere och vill ge dig vår syn på det hela. Här får du en kortfattad bakgrundskoll som förhoppningsvis rätar ut dina frågetecken innan du reser hit!


Bakgrund:
Vattenkrisen i Kapstaden orsakas av bl a låga damnivåer

Theewaterkloof är en av dammarna som har mindre vatten än normalt.

Kapstadens vintermånader och regnperiod är mellan juni till augusti. Det är också under denna period som regionen förlitar sig på att alla dammar fylls på efter sommarens värme och torka.

Detta brukar inte vara några problem bortsett från någon vinter ibland som drabbas av mindre regnfall, men sedan 2015 har varje vinter varit väldigt torr vilket har lett till dammarnas nuvarande nivå ligger på låga 26% (5 februari 2018).


Hur kunde detta hända, och vad görs åt saken?

Den rådande vattenkrisen har fler orsaker än torkan, som ett utökat jordbruk och en växande stadsbefolkning. Men det beror även på korruption inom regeringen och dålig planering, implementering och framförhållning av Kapstadens vattensystem. Även om det är en svår situation, så är det samtidigt fantastiskt att se hur snabbt människor anpassar sig och arbetar tillsammans i en nödsituation.

Åtgärdsplaner har implementerats och avsaltningsanläggningar är nära färdigställning vilket kommer att bidra med flera miljarder liter vatten. Vatten fraktas också från delar av landet som inte drabbats av torka, så att jordbruket klarar sig, och vatten doneras dessutom från grannregioner.


Hur gör vi lokalbor idag?

Överlag ser inte vardagen särskilt annorlunda ut för oss då vi som vanligt har rinnande vatten. För att spara tvingas vi helt enkelt vara mer kreativa och mer medvetna kring vår konsumtion. Kapstaden är just nu på nivå 6B vad gäller vattenrestriktioner, vilket innebär att varje individ är begränsad till 50 liter vatten per person och dag, vilket innebär:

 • 90 sekunders dusch
 • Tvätta ansiktet / borsta tänderna 2 gånger per dag
 • 2 liters vatten för matlagning
 • 1 toalettspolning
 • 2 liter dricksvatten
 • 1 diskning
 • 1 maskintvätt


Dem flesta har även en balja i duschen under pågående dusch för att sedan kunna använda duschvattnet till att spola toaletten eller vattna blommorna. Detsamma gäller vatten från tvättmaskinen om möjligheten finns.


Vad gäller för dig som reser hit?

Som turist i Kapstaden kommer du inte påverkas lika mycket som lokalbefolkningen. Det finns tillräckligt med vatten för turisters dagliga behov som tvätt, toalettbesök och daglig hygien. Men för att visa förståelse till staden gäller att ta hänsyn till de restriktioner som finns. Som att inte duscha för länge och att inte byta lakan och handdukar varje dag. Försök hålla duschen till två minuter per dag och köp gärna dricksvatten på flaska.

Kom ihåg:  Istället för att tänka att du som turist gör staden en otjänst ska du tänka tvärtom! Staden lever för sin turism och är måna om turister som kommer hit. Turisterna utgör under högsäsong enbart en procent av befolkningen vilket betyder liten påverkan på vattenbristen men dom har väldigt stor inverkan på mångas liv med tanke på alla arbetstillfällen som skapas.


Hur kan du spara när du är här?
 • “2 minute shower”
 • Köp dricksvatten på flaska
 • Be endast hotellet tvätta handduk och lakan om det är absolut nödvändigt
 • Använd handsprit eller liknande istället för att tvätta händerna med vatten

Vanliga frågor från turister


Vilka restriktioner gäller för turister?

Som det ser ut just nu kommer centrala Kapstaden inte av lida av några omfattande restriktioner pga av företagen, restauranger och turistboenden som finns där.

Vad är “Day zero” och är det på riktigt?

Det är viktigt att komma ihåg att även om det pratas om NÄR Day Zero kommer att hända, så är det snarare OM det kommer att hända. “Day Zero” skapades som en kampanj för att få befolkningen att förstå allvaret och börja spara vatten på riktigt, men målet är att jobba tillsammans och se till att denna dag inte inträffar överhuvudtaget. Datumet flyttas hela tiden och senast den 5:e februari ändrades Day Zero från 16:e april till 11:e maj.

UPPDATERING: Day Zero är nu framflyttad till 9 juli.

Kommer man att kunna duscha?

Att duscha kommer inte bli några problem, det gäller dock att vara medveten om vattenbristen och vara sparsam. Vi rekommenderar att man utgår från “two minute shower”.

Kommer det att finnas dricksvatten i kranen?

Ja, vi rekommenderar trots detta att köpa vatten på flaska.

Slåss människor om vatten?

Det är inte helt lätt att varken ge eller få en nyanserad bild i media, och därför har vi genom denna artikel valt att ge vår syn på det som skrivs. Bilderna som på senare tid har visats i media är inte från en “katastrofvattenpost” utan det är en källa som alltid har funnits där. Nu är det absolut mer folk där och hämtar vatten på grund av statens hot om att stänga av vattnet, men vi upplever inte det kaos som tidningarna beskriver. Exempelvis; har vi inte hört eller sett hundratals människor som slåss för att få vatten i Kapstaden. Vi tror och hoppas något liknande kommer undvikas genom att undvika “day zero” helt och hållet.

Kommer man kunna simma i hotellens bassänger?

Många hotell får vatten från egna brunnar eller köper in vatten från andra regioner vilket gör att poolerna är igång precis som vanligt. Många hotell har nu även konverterat sina pooler så att dom kan bli uppfyllda med havsvatten.

Kommer de fattiga att drabbas hårdast?

Som det ser ut nu kommer man inte sätta några restriktioner i kåkstäderna eftersom det redan används så lite vatten i dessa områden. Dom fattiga kan dock drabbas hårt om turisterna slutar att komma. Turismen är en extremt viktig näring för Kapstaden.

Undrar du något mer? Kolla med oss, vi bor här!

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR