Knölvalen är ett av flera valar i Sydafrika.

Valsafari i Hermanus

The Capital of the Cape Whale Coast – så benämns den lilla kuststaden Hermanus, som ligger längs Sydafrikas södra kust cirka 1,5h bilfärd från Kapstaden. Här anses det vara världens bästa plats för valskådning från land och för att se valar i Sydafrika.

På en båttur kan man få en närmare titt

På en båttur kan man få en närmare titt

Hermanus är framförallt känt för de valar som varje år kommer till bukten för att kalva och ta hand om sina nyfödda ungar. Redan vid strandkanten kan du se valar simma endast några meter ifrån dig, ibland upp till 50 stycken. Tips är att spana efter valarnas utblås, som oftast är det första man ser. Vill man komma ännu närmare finns det möjlighet att åka på en båttur, som är cirka två timmar. Under båtturen lär du dig mycket om det marina livet i Sydafrika.

Vilka valar finns det?

Det är speciellt Sydkapare, South Rightern Whales, som man har möjlighet att se. De tillhör arten rätvalar och liknar Nordkapare. Honan kan bli upp till 14 meter lång och de små kalvarna väger drygt ett ton när de föds. Har man tur kan man även få span på flera andra djur, speciellt om man åker en båttur. Ha ögonen öppna för delfiner, sälar, pingviner, späckhuggare och vithajar.

När du bör åka

Valsäsongen anses vara från augusti hela vägen till och med november, men det är inte ovanligt att se valar redan i juni och juli. Det är också en årligt valfestival i Hermanus som lockar många, men vårt tips är att skippa den och åka utanför den tiden. Byn är fullproppad med folk, festivalen har egentligen ingenting med valarna att göra och det är lika enkelt att se valar resterande veckor.

Hermanus är mer än bara valar

Utöver valar är Hermanus en mysig stad med flertal restauranger och hotell. Utöver valskådning finns det ett flertal aktiviteter att göra. Gör ett besök på någon av de vingårdar i Hemel En Aarde Valley (Himmel och Jord dalen), vandra i naturreservat, stanna till vid en golfbana om du är golfintresserad eller varför inte besöka en av de vackra stränderna. Här är vattnet något varmare än de kyliga Atlanthavet i Kapstaden. Se vårt reseförslag anpassad för valsäsongen!

Hemel en Aarde har massvis med fina vingårdar och är en perfekt komplettering till valsafarit

Hemel en Aarde har massvis med fina vingårdar och är en perfekt komplettering till valsafarit

 

Fråga oss, vi bor här.Vi på Mychoice skulle rekommendera att Hermanus kombineras med din vistelse i Kapstaden eller när du åker längs Garden Route. Staden går också bra att besöka när de inte är valsäsong.

 

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS


HITTA DIN VALRESA:

FLER RESOR