Säkerhet Sydafrika

Hur är det med säkerhet i Sydafrika?

Vågar man resa dit? Kan man verkligen promenera runt i Kapstaden? Går det att åka taxi? Dessa är några av många frågor vi får om säkerhet i Sydafrika och svaren på dessa frågor är enstämmiga: Naturligtvis! Mediabilden av säkerhet i Sydafrika är betydligt mer onyanserad än den verklighet vi upplever härnere. Självklart finns det brottslighet och det skall inte ignoreras. I ett land med tämligen utbredd fattigdom och hög arbetslöshet så ligger nivåerna avsevärt högre än vad vi är vana vid hemifrån. Men den genomsyrar inte samhället på ett vis som gör det obehagligt att resa runt i landet. Säkerhet i Sydafrika skall tas på allvar men får inte förstöra upplevelsen.

När du besöker Kapstaden skall du inte låta dig avskräckas av den höga brottsstatistik man kan läsa om. Den övervägande delen av Kapstadens brott är isolerade till vissa förorter som vi aldrig besöker och man måste egentligen rensa bort dessa siffror för att ge Kapstadens centrum en rättvis bild. Det är en storstad med allt vad det innebär och man skall iaktta försiktighet. Men låt inte detta förstöra den fantastiska upplevelsen att få vandra runt i en av världens vackraste städer.

Här är några tips som du kan ha i bakhuvudet när du besöker Kapstaden:

Uber är ett säkert transportmedel och funkar utmärkt i Kapstaden. Om du tar en taxi, se alltid till att den har en skylt på taket. Gå aldrig ensam på gatorna efter mörkrets inbrott och håll er på huvudstråken. Låt aldrig någon hjälpa dig när du tar ut pengar från en bankomat. Om du har hyrbil och parkerar i stan, låt gärna någon av de informella parkeringsvakterna vakta din bil. De gör oftast ett bra jobb och normalt betalar man cirka R5 när man kommer tillbaka till bilen.

Fråga oss, vi bor här.

Några av oss på MyChoice har bott i Kapstaden i över 15 år utan att råka ut för något allvarligare än ett bilinbrott och en stulen mobiltelefon. Det säger en hel del tycker vi.

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR