Victoriafallen – Naturarvet du inte får missa

Mosi-oa-Tunya (Den dundrande röken) kallas fallet på lokalt språket, Lozi. Namnet kommer ifrån just beskrivandet av det vattenmoln som bildas och som kan ses på hela fyra mils avstånd. Vi är mer vana vid namnet Victoriafallen och har varit ett av Afrikas största attraktioner i åratal.


Världens största vattenfall

Det är varken världens högsta eller bredaste, utan världens största fallande vattenmassa. Med sin bredd på 1708 meter och höjd på 108 meter anses det vara ett av världens 7 naturliga under och år 1989 upptogs även fallen på UNESCOS-världsarvslista.

Bro vid Viktoriafallen

 

Aktiviteter vid fallen

Förutom att iakta finns det många olika sätt att uppleva Victoriafallen på och en hel del aktiviteter att göra. Det finns flera vandringsleder som leder till fallen från den Zimbabwiska sidan. Här nedan kan du läsa om några av aktiviteter som du kan göra vid besöket.

Helicopter Victori Falls

En helikoptertur ger dig en helt an vinkel av fallen.

Helikoptertur: Ett alternativ är att flyga över de forsande fallen vilket ger en dramatisk upplevelse. Att flyga över vattenfallen ger dig den bästa utsikten över hur stort Victoriafallen är.

Flodtur på Zambezifloden: Upplev Zambezifloden i solnedgången tillsammans ett glas bubbel och en blodröd sol som smyckar horisonten.

Fallskärmshoppning (Skydiving): Det finns få saker som är bättre än att se fallen på nära håll, förutom att se det på över 3000 meters höjd! Se ett av världens 7 under samtidigt som du gör ett intensivt känns frittfall för en ultimata Victoriafallenupplevelse.

Bungyjump: För den som är adrenalinsökande kan ett bungyjump från Victoria-Falls bron rakt ner i Zambezifloden vara den ultimata äventyret.

Vandring: Att göra en guidad vandring längs med fallen är en upplevelsen som man kommer ihåg för resten livet. Det finns många olika leder att välja mellan. Tour of the falls

Viktoriafallen Devils pool

Sitt (eller hoppa) precis vid stupet av fallen i Devils Pool.

Bada i Devils Pool: Den naturligt formade bassängen gör att man kan bada precis vid kanten av fallen. På 100 meters höjd gäller det att inte vara höjdrädd.


Hur bor man?

Då fallen är precis på landsgränsen går det bra att bo både på Zambiasidan i den lite större staden, Livingstone, eller på Zimbabwesidan i den lite mindre staden, Victoria Falls. Vår personliga favorit är dock att bo i Victoria Falls då staden är lite mindre och man har får en bättre utsikt av fallen. Det finns många olika boende och vi hjälper dig att hitta det som vi har testat och godkänner!


Hur tar man sig dit?

Det finns många sätt att ta sig till Victoriafallen, från att flyga in till närmaste stad (Livingstone) eller varför inte lyxa till resan lite extra och åka världens lyxigaste tåg, Rovos Rail från Sydafrika.


Varför du ska resa dit?

En fin utsikt kan möjligen upplevas på bild, men så mycket vatten som dundrar ner på en och samma plats och är en svårt att beskriva om man inte använder samtliga sinnen. Känslan måste helt enkelt upplevas!

TIPS! 
Victoriafallen ligger nära norra Botswana, vilket gör det till en perfekt upplevelse att slå ihop med Botswanasafari i Okavangodeltat och Chobe.

 

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR