Priser i Sydafrika

Att besöka Sydafrika som svensk turist kan i många fall upplevas som billigt. Generellt sett räknar man med att priserna är ungefär hälften av vad det kan kosta hemma i Sverige. Under en längre period har den sydafrikanska valutan (ZAR) varit ordentligt försvagad vilket har gynnat utländska besökare. Efter president bytet i Februari 2018 har valutan blivit starkare, men man får fortfarande mer för pengarna jämfört med Sverige.

En måltid i Sydafrika

Ett riktmärke för varmrätter på en bra restaurang är runt 100 rand och ett glas vin kostar för det mesta mellan 40-50 rand. Föredrar man att dricka öl kostar en flaska cirka 30 rand och en Gin och Tonic runt 60 rand.

Kapstaden är även känt för att man kan äta fine dining till ett bra pris. Att äta på en finare restaurang kan kosta från 300 rand till upp mot flera tusen rand för en trerätters eller set menu inkl dryck. Bli dock inte avskräckt av ordet “fine dining”. I Sydafrika är det väldigt avslappnat på de finare restaurangerna och man behöver inte känna att man behöver klä upp sig i kostym, även om maten är i världsklass.

Shopping i Sydafrika

Det finns någonting för alla när det kommer till shopping i Sydafrika. Man kan hitta allt från sydafrikanskt hantverk till dyra märkesbutiker, och det finns många marknader att gå på. Lokala hantverk kan i många fall upplevas som billigt ex. läderväskor och handsydda kläder. Importerade varor är i många fall dyrare. Är man intresserad av att köpa afrikansk konst och tyger ska man verkligen passa på, och se till att pruta!

Sydafrika är även en stor exportör inom guld och diamanter, så varför inte införskaffa dig ett designsmycke eller designa ett smycke efter dina egna önskemål när du är på plats.

Boende

Det finns många olika boendeformer och prisklasser i Sydafrika. Från stora hotell till mindre boutique hotell och lägenheter. Pris för ett 4 stjärnigt boende (vi rekommenderar minst 4 stjärnor för att få liknande standard som i Sverige) är priserna ungefär det samma som i Sverige.

Transport

I de större städerna fungerar appen Uber väldigt bra. Det är det transportmedel som används mest, billigt och det är väldigt säkert. Det som är smidigt med appen är att man får ett direkt pris vilket gör att man vet i förhand vad man kommer att betala, tillskillnad från vanliga taxis. I övrigt går taxi också bra

Rätt dricks under resan

Att dricksa är en oskriven regel och gäller i de flesta länderna, Sydafrika är inte ett undantag. I många fall anses notan inte fullbetald om man inte har dricksat minst 10%, och är man i större sällskap kan dricksen ibland redan ha blivit att adderat till notan.

Betalning

Det finns ingen anledning att känna att man behöver ta med buntar med kontanter när man åker på sin semester till Sydafrika. I de flesta fall tar nästan alla butiker och restauranger emot bank och kreditkort även för mindre belopp. Det finns även gott om uttagsautomater, dubbelkolla gärna med din egna bank om de tar någon avgift för utlandsbetalning eller -uttag. Tänk även på att vara diskret vid hantering vid kort och kontanter i offentliga miljöer.

Gå in på Oanda för att ta reda på dagens valutakurs.

 

Fråga oss, vi bor här.

Med Sydafrika som vår hem över 15 år har vi alltid uppdaterad koll på allt för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. När vi bokar din resa så får du vår service och lokalkännedom helt utan extra kostnad.

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR