Krugerparken eller Greater Kruger?

Safari i Sydafrika är en upplevelse utöver det vanliga, och särskilt i de norra delarna. Vill du uppleva safari på riktigt under din Sydafrikaresa rekommenderar vi alltid att åka till norr, där man hittar Sydafrikas “bush”-landskap och alla fantastiska djur som lever där. Här ligger också den kända Krugerparken (Kruger National Park), som i sin tur omringas av flera privata reservat, och detta område kallas för Greater Kruger.

Men vad är bättre, Krugerparken eller privata reservat? Vad är det egentligen för skillnad på Krugerparken och Greater Kruger? Det tänkte vi reda ut nedan.

Krugerparken

Det som urskiljer Krugerparken är att denna enorma nationalpark är statligt ägd. Det innebär att i Krugerparken är turister välkomna med sina egna fordon. Du som besökare kör alltså runt på vägarna inne i parken på egen hand och spanar efter djur. Huvudlederna är asfalterade och håller god standard vilket betyder att man inte måste ha någon terrängbil för att ta sig fram. Det finns ett antal camps som liknar vad vi skulle kalla för camping inne i parken om man vill övernatta. Inne i Krugerparken får man inte avvika från vägarna och ofta får man dela sin stund med elefanterna eller girafferna tillsammans med ett gäng andra hyrbilar.

Greater Kruger

Detta innefattar alla privata reservat runt om Krugerparken. De flesta reservaten är öppna in till Krugerparken och djuren strövar således fritt emellan. I privata reservat bor man på en så kallad “lodge”, vilket är en speciell upplevelse som ofta ger mersmak. Personalen bor själva på plats ute i bushen och tar hand om sina gäster från morgon till kväll. Oftast ingår både frukost, lunch, middag och två Game Drives per dag. Game Drive betyder helt enkelt safaritur, en avgår i gryningen och en i skymningen eftersom djuren är mest aktiva då. I privata reservat är inga hyrbilar tillåtna, endast när man som besökare tar sig till och från lodgen. Det är endast lodgens egna safarifordon med Rangers och Trackers som är tillåtna att guida besökare runt i bushen.

 

Sammanfattningsvis

Den stora skillnaden mellan Kruger och Greater Kruger själva upplägget för upplevelsen, alltså boendet och safarin. Krugerparken erbjuder enklare boende där du själv ansvarar för safarin i hyrbil, medan de privata reservaten i Greater Kruger erbjuder en helhetsupplevelse med boende på lodge och en vildare safari med guide.

Fråga oss, vi bor här!

Med Sydafrika som hem i över 15 år har vi naturligtvis provat på alla olika slags safari, flera gånger om. Vi hjälper dig att planera din safariupplevelse för att just du ska få ett minne för livet.

 

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR