Safari i Sydafrika

Safari Sydafrika

Det kan bara sägas på ett sätt: Sydafrika erbjuder safari i världsklass och är ett helt unikt land när det gäller variation och spännvidd på safariupplevelserna, samt möjligheterna att kombinera detta med njutningsbar turism i storstäder, vindistrikt och kustlandskap.

Safarin i Sydafrika utmärker sig med välskötta nationalparker och naturreservat, hög kvalitet på boenden och välutbildad, kunnig guidning. Och när det gäller det centrala för safariupplevelsen: artrikedomen, så är den, kort och gött, fantastisk.

En vanlig jämförelse som många resenärer tittar på när de funderar på safari i Afrika, är den mellan de södra och östra delarna av kontinenten. Båda har sina förtjänster, men för mig, som passionerad naturälskare och safariguide, finns den givna vinnaren i söder, bland annat baserat på just den extrema artrikedomen när det gäller däggdjur och fåglar.

Bakgrunden är att Sydafrika har en variation av naturtyper som är unik och som hänger ihop med dess geografiska läge och förutsättningar. Här finns det klassiska afrikanska savannlandskapet, med sina karaktäristiska akaciaträd, där hjordar av gräsätare trivs och där lejon och geparder jagar. Här finns också den tätare buskväxtligheten som älskas av leopard, elefant och svart noshörning – och som har ett fantastiskt fågelliv.

Att åka på safari i Sydafrika kan vara allt från en relativt civiliserad upplevelse, där man åker på välanlagda vägar och stigar i bushen och bor på fantastiskt bekväma lodger med förstklassig service. Det kan också vara en oerhört vild erfarenhet, på en liten tältcamp långt bortom allfartsvägarna, där inga staket skiljer dig och djuren när du går och lägger dig på kvällen. Och det kan förstås vara en kombination av dessa.

Lite förenklat skulle man kunna prata om tre huvudsakliga typer av safari, med en tilltagande grad av vildhet och exklusivitet – något som förstås ofta också återspeglas i priset. Dels finns det de naturreservat som passar utmärkt att kombinera med en resa längs Garden Route och som är förhållandevis lättillgängliga. Två exempel skulle kunna vara Kariega och Gondwana. Nästa steg är de som ligger på höglandet, i riktning mot Botswana och inom rimligt räckhåll från Johannesburg, såsom Mabula, Pilanesberg och Madikwe. Och så har vi områdena i och omkring den världsberömda Kruger National Park, som inte direkt ”ligger på vägen” till något, men som i gengäld belönar sina besökare med en underbar, vild safariupplevelse som är värd hela resan.

Det så kallade Greater Kruger-området är enormt, och omfattar dels den statligt ägda nationalparken, dels privata reservat. De privata reservaten ligger antingen insprängda i själva nationalparken utan mellanliggande staket, såsom Sabi Sands, Timbavati och Balule, eller utanför, som separata avgränsade områden, men i direkt anslutning till Kruger, såsom Kapama och Thornybush.

Vart och ett av dessa olika områden har sin särskilda karaktär och tillsammans representerar de den enorma spännvidd på safariupplevelser som gör Sydafrika unikt i världen – och som utöver de områden som nämnts ovan även inkluderar provinsen KwaZulu-Natal, vilket kan vara ett intressant safarialternativ att titta på för den som tänker tillbringa tid på den sydafrikanska östkusten.

Det kan också vara värt att nämna de ”safariupplevelser” som finns i Western Cape, i trakten kring Kapstaden, eftersom jag ofta får frågor om just dessa. Jag kan förstås förstå att det är en lockande tanke att göra en dagsutflykt från Kapstaden för att åka på safari, men i ärlighetens namn så finns det inte mycket gemensamt mellan de små parker och reservat som ligger i Western Cape och de safariupplevelser som jag redan har nämnt. Alltför små ytor och en för stor mänsklig inblandning gör dem till mer djurparker än safariupplevelser, och den som vill se vilda djur i sin naturliga miljö, måste med andra ord längre bort från landets sydvästligaste hörn.

Andreas Karlsson
Safariguide och författare

 

Fråga oss, vi bor här.

Med Sydafrika som vår hem över 15 år har vi alltid uppdaterad koll på allt för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. När vi bokar din resa så får du vår service och lokalkännedom helt utan extra kostnad.

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS

 


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR