Hur är klimatet i Sydafrika?

Att flyga söderut innebär för de allra flesta att resa till solen, och Sydafrika är ett perfekt resmål att besöka när solen är som mest efterlängtad i Skandinavien. Södra halvklotet har som bekant sommar när de norra har vinter, och Sydafrika har nästan exakt motsatta årstider som Sverige. En stor skillnad är dock att sommaren är betydligt längre och solsäkrare.

Sydafrika är dock ett stort land och det är svårt att prata generellt om Sydafrikas klimat då det är stora variationer i naturtyp, väder och vind. Kapstaden är oftast ett huvudstopp när man flyger ner till Sydafrika och här beskrivs klimatet som medelhavsklimat. Med varma, torra vintrar och milda regniga vintrar.


Vädret i Kapstaden

Kapstadens placeringen på Kaphalvön och vid kalla Atlanten gör att det sällan blir några extrema värmeböljor. Under sommarhalvåret håller sig temperaturen stabilt kring 25-30 grader, och ibland långt in på vintern.

Att tänka på när man är i Kapstaden är att det kan ske snabba väderomslag på grund av det drygt 1000 meter höga Table Mountain som bidrar till att det kan blåsa en hel del och kvällarna kan vara svala i början och slutet av säsongen. Det kan vara bra att alltid ha med sig en extra tröja när man är runt omkring Kapstaden. I övrigt behöver man sällan ha på sig långbyxor under sommarperioden.


Vädret längs Garden Route

Den berömda kuststräckan Garden Route ligger längs sydöstra kusten och denna del har mest nederbörd i hela landet. Det är just därför sträckan heter som den gör, då det är mycket grönska i området. Fortsätter man några timmar till längs kusten når man tillslut Durban, här beskrivs det mer som sol och badväder om man är ute efter det. Den Indiska Oceanen är betydligt varmare än kalla Atlanten.


Vädret i 
Johannesburg

Johannesburg ligger placerad på en högplatå och klimatet är torrt. Medeltemperaturen ligger runt 27 grader på sommaren med återkommande skyfall och åska på eftermiddagar, och runt 20 grader på vintern med kyliga kvällar. Tro det eller ej så kan det även förekomma minusgrader och frost, men det inträffar väldigt sällan.

Vädret i Durban

Sydafrikas regnskog. Här hittar du ett tropiskt klimat med en enorm grönska hög luftfuktighet. Det ligger vi indiska oceanen som är varm och behagligt att simma i. Under sommaren blir det väldigt varmt med ett klimat som liknar sydostasien, och vintrarna är behagliga.

 


Väderstatistik

Kapstaden har en genomsnittlig sommartemperatur på 20-25 grader. Inåt landet kan genomsnittet ligga på upp mot 30+.

 

Läs mer om när du skulle vilja åka till Sydafrika beroende på årstid här.

 

Fråga oss, vi bor här.

Med Sydafrika som vår hem över 15 år har vi alltid uppdaterad koll på allt för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. När vi bokar din resa så får du vår service och lokalkännedom helt utan extra kostnad.

Välkommen hem till oss! /Dennis

FLER RESTIPS


HITTA DIN SYDAFRIKARESA:

FLER RESOR